Сомборци и Шапчани на јесен добијају виртуелног асистента

БЕОГРАД: Грађани Шапца и Сомбора од септембра добијају виртуелног асистента који ће их водити кроз административне процедуре и бити стално доступан за питања о најважнијим градским темама.
s
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о четботу МИА (Municipal inteligent asistent) који замењује одласке на шалтере и пружањем информација у реалном времену доноси велике уштеде грађанима, привреди и локалној самоуправи, саопштено је из НАЛЕД-а.

Наводи се да ће Шапчани преко МИА-е моћи да добију информације о издавању пореских уверења, уверења из матичних књига и књиге држављана, као и да прођу кроз поступак за дечији или родитељски додатак.

Сомборци ће осим о дечијем додатку и пореским уверењима, моћи да се код МИА-е распитају и о висини пореског дуга и како да добију уверење о измиреним обавезама по основу локалних јавних прихода.

Ове услуге ће Сомбор и Шабац, као први градови у Србији, добити захваљујући пројекту “Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације”, који спроводе ГИЗ, САГА, НАЛЕД, Привредна Комора Републике Српске и Регионална мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи.

Представници пројекта су данас и јуче челницима ових градова свечано уручили лиценце за увођење четбота а услуга ће моћи да се користи путем сајта града, Вибера и Фејсбук Месинџера.

МИА је заснована на вештачкој интелигенцији и разговор с њом је налик комуникацији са другом особом.

У НАЛЕД-у наводе да је њихова анализа показала да је службеницима у Шапцу за пружање информација о издавању пореског уверења у просеку потребно 10 минута на шалтеру или путем мејла, а пет минута телефоном, што је кад се помножи са 10.500 захтева годишње, готово 1.550 сати рада, док у Сомбору потроше више од 400 сати на одобравање дечијег додатка.

"Део тог времена ће преузети МИА, чија улога није да потпуно замени службенике, већ да их растерети дела посла, како би могли да се посвете сложенијим процесима који се још не могу дигитализовати", рекла је директорка за добру управу у НАЛЕД-у Ана Илић.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести