Срби на летовање у Грчкој уз вакцину, ПЦР или брзи тест

БЕОГРАД: Грађани Србије ће ове године моћи на летовање у Грчкој уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином или уз негативан ПЦР или брзи тест, а грчке границе ће за наше туристе бити отворене највероватније већ средином априла, иако сезона званично почиње 14. маја, рекли су данас у Београду министри трузма Србије и Грчке, Татјана Матић и Харис Теохарис.
matic
Фото: Танјуг (видео)
Грчки министар је на конференцији за медије рекао да ће његова земља прихватити све вакцине, укључујући и кинеску и руску, иако оне још нису прихваћене на нивоу ЕУ.
Теохарис је казао да за децу до 10 година није потребна вакцина, нити ПЦР тест, а за старију од 10 година потребан је негативан тест.
Како се током лета не би стварале гужве на грчким границама, Теохарис је најавио да ће, осим граничног прелаза са Бугарском, његова земља отворити још два гранича прелаза са Северном Македонијом за долазак туриста из Србије.
Грчки министар је најавио и да ће Грчка од маја почети вакцинацију свих својих радника из туристичког сектора како би здравствена безбедност била обострана.
Истакао је да се вакцинација у Грчкој одвија добро, да имају око 1.000 вакциналних центара у земљи, али да и даље не предњачи у свету и Европи по броју вакцинисаних као Србија.
Министри Матић и Теохарис потписали су данас у Београду Заједничку изјаву о сарадњи два минстарстава током и после пандемије корона вируса којом је, како су казали, формализован обострани интерес да се упркос здравственој кризи одржи сектор туризма.
Матић је најавила да ће у наредном периоду бити потписан и посебан меморандум са грчким Министрством за дигиталну управу о признавању наших дигиталних сертификата и потврда о вакцинацији или негативним тестовима.
Истакла је да два министарства чине све како би се путовања ове године најпре одвила безбедно.
"Јасно је да ове године нећемо моћи да путујемо како смо навикли претходних година, али начин путовања ове године биће адекватан у односу на епидемиолошку ситуацију и број вакцинисаних", рекла је Матић.
С обзиром да је, додаје, Србија лидер у Европи и свету по броју вакцинисаних то значајно, како каже, олакшава преговоре у вези са путовањем наших грађана у друге земље.
"То је један од кључних разлога што нам се указује поверење и могућност нашим грађанима да путују у Грчку", истакла је Матић.
Матић: Предност у реализацији аранжмана имаће заменски ваучер
Сви грађани Србије који су прошле године узели заменске ваучере, имаће ове године предност у реализацији аранжмана, изјавила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
Истиче да се, према подацима YUТА, највећи број уговора о путовањима прошле године односио на Грчку, чак 85 одсто.
"Према подацима YUТА, закључено је 140.000 уговора, што значи да је реч о око 220.000 грађана који би требало да остваре своја права. Они ће апсолутно имати предност, могу да очекују до краја године да ће моћи да остваре своје ваучере у Грчкој чим се отвори летња сезона", рекла је Матић на заједничкој конференцији за медије са грчким колегом Харисом Теохарисом.
На питање како ће бити реализовани они ваучери у агенцијама које нису добиле лиценцу, Матић је одговорила да у Србији има око 100 агенција које имају лиценце, а друге које нису могле да обезбеде гаранцију или осигурање везано за путне аранжмане, прешле су на режим туристичких агенција које раде као посредници.
"То их ни у једном тренуку не спречава да реализују путовања која су прошле године била договорена", рекла је Матић.
Упитана коме грађани који имају право на заменска путовања да се обрате уколико агенција више не постоји, Матић је рекла да се обрате туристичкој инспекцији, која ће реговати и сигурно заштити права путника.
"Међутим, ми немамо податке да агенције не постоје. Ми имамо податке да су агенције пререгистоване и ако су биле организатори путовања, сада су посредници у продаји путних аранжмана", рекла је Матић.
Сеничић: Сви сертификати о вакцинацији ће се признавати у Грчкој
Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA), Александар Сеничић, изјавио је данас да ће се приликом путовања у Грчку признавати сви сертификати о вакцинацији против корона вируса, да ће постојати и алтернатива у виду ПСР и антигенских тестова, а да ће се све прецизирати за 15-ак дана.
Сеничић је за агенцију Танјуг рекао да у наредних 15 дана треба очекивати потписивање споразума и да ће се тада конкретно знати још неки детаљи.
"Имамо уверавања са грчке стране да ћемо до средине или краја маја имати могућност и да путујемо преко Северне Македоније, да ће прелаз Евзони бити отворен", рекао је Сеничић.
Он очекује да ова година задовољи потребе великог интересовања грађана Србије за летовање у Грчкој.
 
EUR/RSD 117.5649
Најновије вести