Србија ускоро на "зеленој листи" земаља за улазак у ЕУ?

БРИСЕЛ: Узимајући у обзир епидемилошку ситуацију у земљи, можемо да видимо Србију на листи држава којима ће бити дозвољена путовање у ЕУ на основу предложених критеријума, поручено је данас у Европској комисији.
putovanje kofer pixabay
Фото: pixabay.com

Поводом предлога Комисије, који ће до краја маја размотрити земље чланице, о ублажавању тренутних ограничења за небитна путовања у ЕУ, посебно за вакцинисане грађане трећих земља, у Бриселу су имали добру и лошу вест за грађане Србије.

У Комисији напомињу да ће се "критеријум вакцинације", односно отварања граница за оне ревакцинисане против ковид-19, односити само на вакцине које су препознате од стране Европске агенције за лекове или као "хитне" одобрене од стране Светске здравствене агенције.

"Спутњик и Синофарам нажалост нису на тим листама, што значи да грађани Србије који су примили те вакцине, неће бити у могућности да уђу у ЕУ на основу ''вакцинационог критеријума''", објашњавају у Комисији.

Истовремено, у Бриселу наглашавају да постоји и други, тзв "епидемилошки критеријум", који ће бити "примаран" када је у питању укидање рестрикација на путовања у ЕУ, а за који се Србија увелико кандидује.

"Други пут до укидања рестрикација на улазак у ЕУ је листа земља са повољном епидемиолошком ситуацијом. Ту смо предложили да се праг инфицираних у последњих 14 дана на 100.000 становника подигне са 25 на 100 особа", навели су у Европској комисији.

У Бриселу напомињу да ће се тренутна листа од само седам земља којима је одобрен улазак у ЕУ, ускоро "значајно проширити" и да би на њој свакако требало да се нађе Израел, али и Србија, и то на основу напретка у вакцинацији.

Очекује се да ће земље чланице ЕУ до краја маја размотрити предлог Комисије и усвојити нову, "проширену" листу земља за чије ће грађане бити отворене границе ЕУ, уз евентуално поштовање мера при уласку као што је негативан тест.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести