Стефановић: У Србији 3.600 миграната, нема повећања

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да у Србији тренутно има 3.600 миграната и додао да се тај број не повећава већ месецима.
ilegalni migranti / tanjug
Фото: Tanjug

Стефановић је у парламенту казао да мигранти не желе да остану у Србији и да им је циљ да оду у иностраснтво.

Према његовим речима, предложена законска решења, између осталих и Предлог закона о странцима, усаглашени су са директивама Европске уније.

"То је назив правног акта. Нема наредбодавни тон већ ЕУ даје инструкције о одређеним законима. Ми то радимо како бисмо побољшали стандарде у одређеним областима", рекао је Стефановић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да треба пазити да се Србији "мигрантска криза не обије о главу", наводећи да је 620.000 њих тражило азил у Србији.

Како каже, данас у свету све више побеђују опције које упозоравају на опасност од мигрантске кризе.

"Не знам ста значи директива изузев наредбе централног комитета из Брисела. Смарамо да треба да се бавимо нашим грађанима, а да мигранти нису тема", рекао је Обрадовић.

Министар му је одговорио да је кроз Србију прошло 1,5 милиона миграната, а око 650.000 њих је изразило намеру да затражи азил, само да би, како каже, могли да остану у земљу 72 сата.

Истакао је да они нису ни желели да остану да живе у Србији и да највећи број њих није ни сачекао окончање процедуре за добијање азила, указујући да су мигранти тражили азил и у другом земљама, Македонији, Грчкој...

"Морамо да будемо опрезни, али не и да имамо неосновани страх", поручио је Стефановић.

Министар је казао да надлежни органи чине све да смањи ризик по грађане и заштите све државне границе.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести