СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ ОД МАЛИХ БОГИЊА У СРБИЈИ: Београд жариште, на списку и НОВИ САД И СТАРА ПАЗОВА

У Србији је, закључно са 29. Мартом, регистровано укупно 46 случајева малих богиња, од тога 39 случајева забележено је на територији града Београда, саопштено је из Института за јавно здравље Србије Милан Јовановић "Батут".
1
Фото: Wikipedia/javno dobro

У главном граду 31 случај потврђен у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а осам оболелих особа су породични контакти лабораторијски потврђених случајева.

Међу оболелима је 11 деце узраста од једне до пет година, од којих је деветоро било невакцинисано, једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, а једно је непознатог вакциналног статуса, десет невакцинисаних особа узраста од 8 до 25 година, две потпуно вакцинисане особе узраста 14 и 16 година, као и 16 особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих.

Дана 13. фебруара 2024. године потврђене су мале богиње у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, код особе са територије Новог Сада узраста 46 година која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине.

Један случај малих богиња потврђен је 20. фебруара 2024. године код детета са територије Сремског округа (Стара Пазова), које је у другој години живота и није вакцинисано.

Дана 25. фебруара 2024. године потврђен је случај малих богиња код невакцинисаног детета са територије Севернобанатског округа, узраста 13 месеци.

Дана 29. фебруара 2024. године потврђен је случај малих богиња код особе узраста 41 годину са територије Бора, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине која садржи компоненту против морбила.

На територији Колубарског округа регистрована су три потврђена случаја морбила, два на територија Ваљева и један на територији Мионице. Оболеле особе су узраста 33, 36 и 45 година, при чему је једна вакцинисана са две дозе вакцине која садржи компоненту против морбила, једна непотпуно вакцинисана са једном дозом вакцине, а једна је непознатог вакциналног статуса. Код једне оболеле особе дошло је до компликације у виду упале плућа.

Фото: Pixabay, ilustracija

Од 7. фебруара 2024. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи, саопштио је Инсититут за јавно здравље Милан Јовановић Батут.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести