СЗО: Резултати испитивања две вакцине - добра вест

ЖЕНЕВА: Извршни директор СЗО за ванредне програме Мајкл Рајан поздравио је као "добре вести" резултате клиничких испитивања у раној фази два кандидата за вакцину против корона вируса, али је упозорио да предстоји дуг пут до развоја вакцине.
vakcina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Сада морамо да пређемо на тестирања већих размера у стварном свету. Али добро је видети да више података и више производа прелази у ову веома важну фазу открића вакцине", рекао је Рајан на конференцији за новинаре у Женеви.

Он је додао да су у клиничкој фази развоја тренутно 23 кандидата за вакцину против корона вируса, преноси АП.

Рајан се огласио након што су научници са Универзитета Оксфорд у документу објављеном у научном часопису "The Lancet" навели да се показало да њихова експериментална вакцина изазива заштитни одговор имуног система код више стотина људи, који су је примили.

И кинески истраживачи, који су користили сличну технику као тим с Оксфорда, објавили су у том часопису студију о својој експерименталној вакцини, која је показала да њихова вакцина изазива одговор имуног система.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изразио је раније данас забринутост због утицаја Ковида-19 на аутохтоне заједнице, нарочито у Северној и Јужној Америци.

Тедрос је рекао да је више од 70.000 случајева пријављено међу староседеоцима у Северној и Јужној Америци, а да је више од 2.000 људи преминуло.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести