Тиодоровић: И повољнија ситуација може да се промени за час

"Северни део Србије, Војводина, Нови Сад, али и део западне Србије, Шабац, Ваљево, Чачак, има једно изразито повећање и тамо се очигледно епидемија креће једном тенденцијом значајнијег пораста", рекао је Тиодоровић.
tiodorovic
Фото: Tanjug/video, arhiva

НИШ:  Број новозаражених коронавирусом у Београду прелази у експоненцијални пораст, у Војводини и делу западне Србије је изразито повећање броја заражених, док се у Нишу епидемилошка ситуација још може оценити као несигурна, али са тендецијом да пређе у неповољну.

То је данас новинарима рекао епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који је поручио да нико од медицинских стручњака у Кризном штабу не заговара увођење полицијског часа докле год може да се контролише ситуација.Навео је да је у Београду између 60 и 70 одсто укупног броја позитивних.

"Северни део Србије, Војводина, Нови Сад, али и део западне Србије, Шабац, Ваљево, Чачак, има једно изразито повећање и тамо се очигледно епидемија креће једном тенденцијом значајнијег пораста", рекао је Тиодоровић.Како је навео, у Нишу и на целој територији југоисточне Србије данас је 91 новозарежени, док их је пре два дана је било 78 што, каже, није велико повећање, те да је у Јури нешто боља ситуација последњих дана.

Упозорио је да се ситуација и овде где се чини да је нешто повољнија него на северу земље може променити свега за неколико дана.Ризик по здравље је, каже, и прелазак становништва у пограничном делу са Северном Македонијом и Републиком Српском зарад набавке потрепиштина.

"Довољно је ово што се дешава на југу Србије, Врање Бујановац, Прешево, пелазе границу, иду у Северну Македонију да би се се снабдели јефтинијим бензином и потрепштинама. То се дешава у Мачви и Подрињу у односу на Републику Српску. То су велики ризици", рекао је Тиодоровић.Навео је да је становништво опоменуто да брине о свом здрављу.

Каже да се залаже за то да се сагледа и оцењује и процењује епидемиолошка ситуација према локалној средини, односно не само према апсолутним бројкама, него по понашању становништва и раду локалне самоуправе у контроли без које нема ни спровођење мера.

Навео је да, ако се у некој локалној средини не спроводе мере приликом организовања догађаја, или у кафићима и сплавовима, морају да се уведу и неке строже мере све до тога да обезбедите да нема контаката."То је можда лакше рећи него учинити, али ћемо морати да учинимо све да би смањили могућност ширења инфекције", поручио је Тиодоровић.

Рекао је да предстојеће допуне Закона о заштити становништва од заразних болести неће донети велике промене, али да ће омогућити већу контролу.Каже да се од почетка био за то да становништво мора да добије потпуну, правовремену и реалну информацију и да зна колико у његовом граду има позитивних.

Поручио је да не треба да стварамо код народа непотребан страх, јер нам није потребна паника, него је потребно да будемо опрезни, концентрисани, солидарни и спремни да спроводимо све мере како бисмо смањили ризик оболевања.

Он је рекао да је важно да образовни систем функционише, да се до сада добро спроводи модел контроле школа и вртића.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести