Тиодоровић: Новооболели без симптома, смирује се епидемиолошка ситуација

БЕОГРАД: Већи број заражених од корона вируса у односу на јучерашњи дан резултат је масовнијег тестирања грађана, а не показатељ погоршања епидемилошке ситуације, каже члан Владиног кризног штаба за борбу против епидемије Бранислав Тиодровић.
tiodorovic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Он напомиње и да новооболели углавном немају здравствене тегобе и ради се о асимптоматским случајевима.

"Ако тестирамо проналазићемо случајеве односно оболеле, и нови позитивни на корона вирус углавном су асимптоматски случајеви, немају знакове болести и таквих ће бити све више, да су се инфицирали а да то не знају јер не осећају тегобе", објаснио је за Танјуг Тиодоровић.

Таквих случајева каже има највише на југу Србије, углавном по фирмама, и додао да је важно да се уради и контролни тест како би се касније видело да ли су негативни на вирус.

"Имамо смиривање епидемиолошке ситуације и не можемо очекивати тако брзо да више не буде позитивних на Ковид, бар за неких 15-ак дана", каже Тиодоровић.

Већи број заражених у одосу на јучерашњи дан не значи да је стање озбиљније него јуче, јер они немају тешку клиничку слику, наводи.

У Врању један број младих има бронхо пнеумонију, али се успешно опорављају и њихово стање се прати.

То зу такозвани "џепови" и можемо рећи да ће се то највероватније наставити кроз спорадичне облике обољевања током целог јуна, рекао је епидемиолог.

У Србији у последња 24 сата није било смртних случајева од корона вируса, а последњи подаци показују да је корона вирус потврђен код још 69 особа.

Јуче је било 24 новозаражених короном.

Оваква епидемилошка слика, каже Тиодоровић, карактеристична је у ситуацијама када је епидемија на издисају и када је вирус мање агресиван.

"Можемо очекивати да се укину мере, али ћемо наставити да скрећемо пажњу старијим особама, хроничним болесницима, трудницама, породиљама, и особама са ослабљеним имунитетомн да се чувају и придржавају мера и правила", рекао је Тиодоровић.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести