У фокусу слобода медија

У Београду је одржан уређивачки маратон “Вики за слободу медија”, чији је циљ да кроз сарадњу активиста за слободу медија, новинара и волонтера који уређују Википедију,

унапреди доступност садржаја о медијским слободама на интернет енциклопедији.

Како је агенцији Бета рекао главни и одговорни уредник електронских новина италијанске организације ОБЦ Трансеуропа Лука Занони, циљ пројекта је да подигне ниво пажње корисника Википедије о слободи штампе и изражавања али и да укаже на угроженост новинара у Србији, региону и свету.
- Пројекат се бави преводом са енглеског на друге језике, нарочито српски, у циљу подизања пажње обичних грађана који читају Википедију, а немају довољно сазнања о угрожености слободе штампе - казао је Занони.

Указајући на значај сарадње волонтера и професионалних новинара у оквиру пројекта, Занони је додао и да је важно да иза података прикупљених на Википедији, стоје “најпрецизнији” извори.Представница ОБЦ Трансеуропа Кјара Сигела оценила је да су новинари у Србији и земљама региона суочени с различитим видовима застрашивања, од физичких напада до тзв. “прекаријатског рада”.

- Цела Европа се суочава с изазовима у остварењу слободе говора и приступа информацијама, а један од основних проблема је ерозија досадашњег начина пословања услед развоја интернета - рекла је Сигела.Она је указала и на недостатак транспарентности власништва у медијима, али и на податке који показују да је око 30 одсто новинара у Европи прибегло самоцензури.

Око 20-ак активиста, медијских стручњака, новинара и волонтера који уређују Википедију, јуче је креирало чланке на тему слободе изражавања и медијског плурализма на највећој слободној интернет енциклопедији. Они су се бавили неким од најактуелнијих проблема с којима се суочавају медијски системи европских земаља, попут транспарентности власништва над медијима, концентрацији медија, приступа информацијама од јавног значаја и аутоцензуре.

Скуп је у оквиру пројекта “European Centre for Press and Media Freedom” организовао ОБЦ Трансеуропа у сарадњи с Викимедијом Србије и уз подршку Викимедије Италије.
 

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести