У ЈЕДНОЈ ГОДИНИ ЛОЗНИЧКА РЕЧИЦА СЕ ЧЕТИРИ ПУТА ИЗЛИВАЛА, А КУЋЕ БИЛЕ ПОД ВОДОМ Сада је томе дошао крај

ЧАЧАК: Месна заједница Лозница четири пута ове године нашла се под водом.
а
Фото: (РИНА)

Приликом изливања Лозничке речице, оштећена је путна инфраструктура, вода је ушла у дворишта и домове, те је уништена и бела техника. Главни разлог томе јесте неадекватно направљен мост у самом центру села, који није био довољних капацитета да пропусти повећану количину воде, која се у кишном периоду током јуна и јула месеца слила у само речно корито.

Том проблему назире се крај јер је у току реконструкција, односно изградња новог моста повећаних пропусних капацитета.

- Град Чачак није заборавио мештане Лознице. За разлику од других месних заједница које је изливање локалних водотокова погодило једном или два пута, ова месна заједница имала је четири пута проблем са водом. У току су радови како би се повећала пропусна моћ самог моста. Уместо пропусних цеви мењих димензије које нису биле у стању да пропусте сву воду која се слије у реку са околних брда, ради се профилни пропуст који ће решити тај проблем. Вредност радова је седам милиона динара - рекао је за РИНУ, помоћник градоначелника града Чачка задужен за област инфраструктуре, Милош Стеванић.

На територији Месне заједнице Лозница до скоро се налазило чак 12 мостова и прелаза од којих само ретки имају прописну документацију. У међувремену, послење изграђени пропуст је срушен како би се срепчило његово урушавање под налетом воде и зачепљење наредног проспуста који се налази низводно.

Фото: (РИНА)

Изградња новог моста у самом ценетру Лознице није једини инфраструктурни пројекат који је планиран да се изведе у овом насељу. Након његовог завршетка, биће реконструисан још један пропуст у близини „поштиног магацина” који је такође изазивао изливање реке.

„Након ових радова, планирано је да се неколико стотина метара ниже уради још један пропуст, где ће се повећати сам капацитет пријема воде. Оба пројекта у Лозници ради град Чачак заједно са ЈП „Градац” и МЗ Лозница”, закључио је Стеванић.

Према речима мештана Лознице изградња новог моста значиће мирну јесен јер неће постојати страх од нових изливања услед јесењих падавина.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести