У Каменици спасли човека од инфаркта какав се не преживљава

НОВИ САД: Златко Т. (38) из Црвенке доживео је тежак инфаркт 14. октобра, а последње чега се сећа је да га Хитна помоћ негде вози из болнице у Врбасу.
operacija sremska kamenica, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Не зна да је онда стигао у Институт за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици, где су му одмах уградили стент, али су га и прикључили на апарат за вантелесни крвоток, на којем је био све до 25. октобра. Управо захваљујући том апарату, овај млади човек је данас жив и нада се скором повратку кући и својој породици. Златко је и прва особа која је преживела овако тежак срчани удар и одлази кући, а све захваљујући уређају за вантелесни крвоток.

- Сећам се да ми није било добро и да сам изгубио свест. Хитна помоћ ме је од куће возила у болницу у Врбас, а одатле не знам где су ме возили. вероватно овамо, на Институт, не сећам се. Имао сам инфаркт, али не знам ни да ли ми је срце стало или је још радило. Сада сам сваки дан све боље, могу да ходам по мало, говорим, долази ми породица и много ми значи њихова подршка - испричао нам је Златко који је још увек у Јединици интензивне неге и додао како има двоје деце, од 13 и три године, и нада се да ће им се брзо вратити.

Начелник Службе ургентне кардиологије Клинике за кардиологију Института за КВБВ професор др Милован Петровић каже да је овај пацијент имао велики инфаркт срца, праћен кардиогеним шоком и да му ни поред уграђеног стента није било боље.


Једини самостално изводе процедуре

Управник Клинике за кардиологију Института за КВБВ доцент др Илија Срдановић каже да су они једина јединица кардиолошке интензивне неге у Србији која има ЕКМО апарат.

- ЕКМО имају кардиохирургије и код нас на Институту, као и Клиничком центру Србије и на Дедињу, али смо ми једина јединица кардиолошке интензивне неге која самостално изводи овакве поцедуре. Уређај имамо од марта, када смо увели ову савремену технологију. Златко је преживео нешто што није нико пре њега, јер му је стало срце и уређај му је “купио време” до опоравка - рекао је др Срдановић и додао да су апарат до сада до сада користили код четворо пацијената, а Златко Т. и још једна девојка су успели да се спасу.


- Прикључили смо га на уређај за екстракорпоралну животну потпору, ЕКМО, односно апарат за вантелесни крвоток. Овај уређај замењује и потпомаже рад срца и плућа. На механичкој потпори је био од 14. до 25. октобра - каже др Петровић.

Како објашњава, уређај извлачи крв из срца, обогаћује је кисеоником и враћа у тело. Тиме се олакшава и рад других других органа, односно омогућава им се имају довољно кисеоника, што срце не би могло да произведе без помоћи уређаја.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

- Тиме се омогућава и срцу да се опорави и преузме функцију, а пацијент упоредо добија и медикаментно лечење, све док се не опорави довољно да би могао да иде кући - испричао је др Петровић.

Шеф Одсека коронарне јединице Клинике за кардиологију др Мила Ковачевић каже да је ЕКМО уређај најсавремнија технологија у свету, да се једноставно пласира, а обезбеђује највећу подршку пацијенту.

- Иако се обично прикључује у катетеризационој сали, може да се прикључи и у соби, поред кревета, када је ургентна ситуација, као што је била у Златковом случају. Он без овог апарата не би преживео - рекла је др Ковачевић и додала да Клиника за кардиологију већ десет година има и интрааортну балон-пумпу, која такође потпомаже рад срца, али је мање ефикасна и даје четири пута мању подршку.


Велика смртност

Код пацијената у кардиогеном шоку је велика смртност и износи од 40 до 80 одсто, док је тај проценат на Институту око 60 одсто. Професор др Милован Петровић каже да је код млађих људи већа корист од ЕКМО уређаја, јер омогућава боље преживљавање, пошто старије особе имају и друге, придружене болести, што отежава и њихове стање и погоршава могућност опоравка.


Златкова мајка, Ерика Т. каже да је њен син доживео инфаркт 14. октобра у четири сата ујутро у својој кући, а већ у осам сати ујутро му је уграђен стент у Каменици. Хитна помоћ из Куле га је возила у болницу у Врбас, а одатле на Институт.

- Било је јако драматично. Он је повраћао и докторка из Хитне помоћи је посумњала на вирус, али му је ипак урадила ЕКГ. Није могла да верује колико је јак срчани удар имо, јер је он све време комуницирао са њом, сам се облачио и спремио. Захвална сам што је дошао овде, у праве руке и што се сви јако труде око њега. Овде су врхунски лекари, али су и велики људи, јер је цела екипа несебично давала све од себе - испричала је Ерика и додала да је осим лекарима, веровала и у свог сина и да се надала његовом опоравку.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести