У Новом Саду откривају рак коже од само три милиметра

У последње четири године у Одсеку за дерматохирургију и туморе коже Клинике за кожно-венеричне болести Клиничког центра Војводине, хируршки су одстрањене 752 промене са сумњом

на базоцелуларни карцином, а микроскопски налаз је потврдио ово обољење у 653 случаја. Анализом ових података утврђен је изузетно добар однос између сумње на болест и њене потврде, који је исти или и бољи у односу на резултате који се постижу у земљама попут Америке и Аустралије, наводи доценткиња др Милана Ивков - Симић.

Базоцелуларни карцином је један од два немеланомска рака коже, уз спиноцелуларни карцином. Меланом је знатно ређи тумор, који може бити веома опасан, ако се на време не открије.

- Базоцелуларни карцином је најчешћи карцином код људи беле расе, на срећу, најмање је опасан. Он се полако шири на месту где је створен, а изузетно ретко може да се јави у виду расејане болести. Промена може да буде новостворена или раније постојећа која мења облик, величину, или боју. Обично има изглед чворића боје коже, са сјајном перластом ивицом или је у виду ранице која не зараста. Овај карцином полако расте, месецима, често и годинама, најчешће на лицу. Важно је открити овај тумор на време, када је мали. Уколико се дуже време не лечи, може да расте у ширину и дубину на том месту и да захвати дубља ткива. Ако знатније порасте, операција захвата већи део лица, а тиме се смањује функционалност поједних делова лица, што може значајно да утиче и на изглед - објашњава др Милана Ивков - Симић.

Овом облику рака коже посебно су склони људи светле пути и светлих очију, који много времена проводе на сунцу, као пољопривредници, грађевински радници, али и пецароши и сви који воле да се сунчају. Управо на ове туморе се односи познати слоган “кожа памти”. Изузетно је важно спроводити редовно самопреглед коже, једанпут месечно код куће и, ако се уочи сумњива промена, јавити се лекару.

- У Одсек за дерматохиргију и туморе коже долазе управо људи који су уочили нову промену или промену која се мења, али то не мора увек да буде рак коже. С друге стране, јављају се и због неког другог проблема с кожом, али ми сваком пацијенту комплетно прегледамо кожу, те тако откривамо базоцелуларне карциноме и код оних пацијената који на то нису сумњали – каже др Ивков - Симић објашњава да је сумња на овај карцином веома прецизна, заснива се на комплетном прегледу коже, уз употребу дермоскопије, те се откривају и сасвим мале промене, величине од око три милиметра.

- Након постављања сумње на овај тумор, он код нас може да се оперише уколико није веома раширен. Од 2010. године наш Одсек, чији је начелник специјалиста дерматолог и субспецијалиста онколог асистент др Бранислава Гајић, има термине у салама за мале хируршке интервенције Клиничког центра Војводина. Тим нашег одсека значајно је допринео раној и прецизној дијагностици овог карцинома и његовој успешној терапији - каже др Ивков - Симић.

Љ. Петровић

 

Заштита од сунца, креме и два огледала

Како би се болест спречила, или открила у што ранијој фази, потребно је спровести два нивоа превенције. Примарни је заштита од сунца: избегавање директног излагања зрацима, ношење гардеробе густог ткања, наочара и шешира, а затим и наношење антисоларних крема широког спектра, које покривају УВБ и УВА зраке. Секундрана превенција значи да се све особе саме прегледају у кућним условима, једанпут месечно, уз помоћ два огледала.

Таквим прегледом можемо сами видети све делове коже, попут леђа и делове коже теже доступне директним гледањем у само једно огледало.

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести