У пензију са 70 година - за и против

БЕОГРАД: Иницијатива да се промени Закон о раду и омогући стални радни однос до 70. године живота наишао је на негативне реакције синдиката, јер се сужава шанса за запослење младих, док послодавци сматрају да се треба залагати за што либералнији приступ у коме послодавац и запослени сами уговорају свој однос. 
Penzioneri/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

На саветовању правника у Будви пренето је да постоји инцијатива за измену закона тако да се омогући продужетак радног века за оне који то желе до 70. године живота.

Иза иницијативе стоје еминентни стручњаци, па ће бити упућена надлежним министарствима. 

Предлог не задире у могућност да се старосна пензија може остварити са навршених 65 година живота и 15 година стажа. 

Синдикат "Слога" је оценио да је иницијатива "политичког, а не економског карактера", да "иде" без квалитетне расправе и стручног мишљења, да иде на руку руководиоцима у јавним и државним предузецима, а на штету младих.

Потпредседник Савеза Самосталних сидниката Србије (ССС) Душко Вуковић рекао је да иза предлога стоји мали број стручњака, те да је "опште мишљење да је довољно да се са 65 година иде у пензију".

"Постоје многе делатности у којима је јако тешко радити не само физички, него и психички, имајући у виду развој технологије, оптерећење и стрес, да би заиста требало да имамо ту једну цивилизацијску предност да доживимо и живимо ''треће доба'' и да у пензији уживамо, јер смо за њу издвајали 40 или 45 година", каже он. 

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да се послодавци "залажу за што либералније, односно слободније односе између света рада и света капитала".

"То би требало да буде уговорни однос између послодавца и запосленог. Зависи од ситуације, некад је то корисно, некад није - али то би требало да буде ствар њиховог договора", каже он и додаје да када радници и послодавци нађу најбољи интерес - онда га има и држава. 

Доцент на факултету за пословне студије и право Универзитета Унион - Никола Тесла Весна Станојевић је за Политику објаснила да би модалитети рада поред пуног радног времена могли да буду и пола радног времена, рад од куће и неки други.

"Ако би радио половину радног времена до 70, други запослени или неки новозапослени радник могао би да ради другу половину радног времена", рекла је она и додала да би то "омогућило ново запошљавање кадрова, али и повећало могућност преноса искуства, знања и вештина, са старијих на млађе".

Душко Вуковић из СССС објашњава да би управо усвајање оваквих предлога онемогућило младима "да брзо дођу у достојанствене услове рада, буду запослени на неодређено време и замене ту старију генерацију".

"Аргумент да до 70. треба да преносите искуство мислим да није у реду, јер онај ко је довољно искусан, има довољно знања и афинитета да то пренесе, има и довољно времена да то уради и до 65. године", каже Вуковић и додаје да се продужењем радног века не спречава одлазак младих из Србије. 

Из синдиката Слога поручили су да се "Србија озбиљно суочава са губитком квалитетне и стручне радне снаге готово у свим тржишним сферама, а тежња већине младих је да по завршетку оду" и оценили да би Влада и Скупштина Србије требало да се баве проблемима повећање плата и подизања стандарда грађана, "а не доношењем још једног у низу октроисаног закона који већину градана ове земље ставља у поданицки положај".

Атанацковић у име послодаваца сматра да би се усвајање оваквог предлога "сигурно у неком броју негативно одразило на запошљавање младих".

"Међутим, постоје велике разлике у оценама око тога ко ради, шта ради и са којом стручном спремом и колико је он неопходан и даље да ради после 65. године, а са друге стране треба отворити простор за младе у неким другим доменима", сматра он. 

Просечна зарада у Србији је 54.000 динара, медијална просечна зарада је 40.000 динара, што значи да је прима до 50 одсто запослених у Србији док је вредност "потрошачке корпе" - преко 70.000 динара, а ти подаци говоре зашто млади одлазе из Србије, каже Душко Вуковић и додаје да би требало нешто да се уради на повећању зарада, омогућити боље услове рада, младима да дођу до стана, овде оснују породице и тако утичу на економију Србије, "а не да се ослањамо на старију генерацију".

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести