У Србији до сада пријављена 71 нежељена реакција на вакцину

БЕОГРАД: Агенцији за лекове и медицинска средства од почетка вакцинације до данас пријављена је 71 нежељена реакција на вакцину против вируса корона, каже директор Агенције Саша Јаћовић и додаје да није било неочекиваних реакција на вакцину.
vakcinacija
Фото: Grad Novi Sad

Он је за Тањуг рекао да су нежељене реакције уобичајене - болно место примене, оток, повишена температура, болови у мишићима, грозница, да су реакције краткотрајне и да нема места за забринутост.

"Све те реакције су краткотрајног карактера и врло брзо пролазе. Оне су предвиђене и јављале су се и током клиничких испитивања. Описане су у сажетку карактеристика лека које су добили здравствени радници", навео је Јаћовић.

Од 71 нус појаве на вакцину, 47 су пријавили здравствени радници, 15 носиоци дозволе за лек, а остатак пацијенти.

Из Агенције за лекове позивају све да пријаве нус појаве, а то могу учинити и онлајн на сајту Агенције за лекове и медицинска средства.

Јаћовић наглашава да је највише пријава било за фајзер вакцину, затим кинеску и на крају руску.

На глобалном нивоу у имунизацији становника користи се девет вакцина које су добиле дозволу. Јаћовић каже да је у овом тренутку још 236 произвођача у различитим фазама студија за регистрацију ковид вакцине.

"Неке од њих су у претклиничким фазама, мањи број у клиничким. Тржиште вакцина је врло развијено и ми у наредном периоду очекујемо доста захтева за регистрацију тих вакцина у Србији", рекао је Јаћовић и нагласио да ће Агенција као и до сада брзо реаговати и своје послове завршити у што краћем року.

Од девет вакцина које су на глобалном плану у употреби у највише земаља је заступљена Фајзер- Бионтек вакцина, а затим вакцине осталих произвођача - кинеска, Модерна, АстраЗенека, руска "Спутњик в".

Упитан да ли су нове количине руске "Спутњик ве" вакцине, које су стигле у нашу земљу у петак 29. јануара, добиле сертификат АЛИМС-а , он је рекао да је дозвола издата истог дана увече.

"Ми смо већ увече издали и увозну дозволу и сертификат анализе за серију која је стигла и којом ће моћи да се вакцинише 20.000 грађана. Већ од суботе руска "Спутњик ве" вакцина је на пунктовима", навео је он.

Посао Агенције за лекове није само да издаје сертификат за вакцину, већ су њихову дозволу морали да добију сви апарати који су стигли у нашу земљу током епидемије вируса корона од марта прошле године - респиратори, оксометри, али и заштитна опрема - маске, слафандери, рукавице, ако и лекови који се користе у терапији.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести