У Србији око 100.000 добровољних давалаца крви

БЕОГРАД: Светски дан добровољних давалаца крви обележава се данас, а у Регистру добровољних давалаца у Србији има око 100.000 људи.
davaoci krvi
Фото: Tanjug (Bojan Stekić)

У Институ за трансфузију крви кажу да давалаца има довољно, али да је проблем што постоје сезонске осцилације, те су позвали све који до сада нису давали крв да то учине данас.

Данас је прилика да се захвалимо свима који редовно дају крв, да позовемо оне који до сада нису дали крв да то учине већ данас. Институт ће данас радити до 19 сати, а Ургентни центар до 16 сати. Радимо и суботом од 8 до 15 сати, а Ургентни од 9 до 16 сати, каже Гордана Антуљесков из Института за трансфузију крви Србије.

Она је нагласила да трансфузија представља предуслов за реализацију других грана медицине - за хируршке интервенције, лечење онколоских, хематолошких болесника, ортопедске интервенције, трауме због саобраћајних несрећа, национални програм трамсплантације.

Морамо у сваком тренутку да имамо адекватну резерву крви, јер се током летњих месеци не смањује оперативни програм нити потреба за крвљу. Институт има обавезу да свакога дана прикупи од 300 до 350 јединици крви. Током летњих месеци то је заиста врло тешко, због сезоне годишњих одмора, каже Антуљесков.

Подсећа да је у току кампања која је кренула 3. јуна и трајаће до краја септембра. Екипе Института за трансфузију посетиће 50 градова у Србији и трудити се ад буду доступни и што ближи већем броју људи.

Фото: Tanjug (Bojan Stekić)

У овом тренутку имамо стабилну резерву крви, довољну за неколико дана. Највише недостају негативне крвне групе, Б позитивна и Б негативна крвна група, истакла је она.

Добровољни даваоци крви могу да буду све здраве, пунолетне особе, млађе од 65 година. Редивно давање крви подразумева давање "течности која живот значи" два пута годишње.

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести