Уједињени фестивали Србије апелују на поштовање мера

НОВИ САД: Уједињени фестивали Србије, које чине Егзит, Арсенал фест, Лавфест, Бирфест и Нишвил, апелују на све организаторе музичких догађаја да строго поштују мере које су прописали надлежни органи у циљу сузбијања епидемије корона вируса.
egzit exit fifa
Фото: Дневник/ В. Фифа

Како је саопштила Дирекција фестивала Егзит, то је једини начин да се спречи ширење заразе и одржи српска манифестациона привреда, као једна од ретких у свету која је пронашла безбедан начин на који може да се одржава.

Тренутно су на снази мере за окупљања до 500 људи, док је за догађаје изнад тог броја окупљених неопходна посебна дозвола Кризног штаба, која се добија на основу безбедносног протокола "Сејф ивентс Србија".

Према том протоколу, улазак на догађаје се контролише и ограничава на оне који имају Дигитални зелени сертификат (што значи да су вакцинисани или имају антитела након прележаног вируса) или су негативни на ПЦР, односно брзом антигенском тесту.

Дирекција Егзита наводи да је у Новом Саду стручно особље Дома здравља спровело научно истраживање у циљу процене утицаја одржавања ове манифестације на ширење вируса, као и степена ефикасности безбедносног протокола.

Директор Дома здравља Веселин Бојат изјавио је да, како на основу истраживања, тако и на основу кретања дневног броја новозаражених у Новом Саду, Егзит није био место масовног заражавања вирусом, што потврђују и речи директора Института за јавно здравље Војводине Владимира Петровића, који наводи да је у периоду након Егзита само 12 позитивних случајева повезано са фестивалом, док се осталих 84 заразило на свадбама и другим окупљањима.

Поред тога, епидемиолошки подаци показују да ни након Арсенал феста није дошло до повећања броја новозаражених у Крагујевцу.

"У складу са овим, сви учесници у манифестационој привреди морају показати висок степен одговорности и поштовати све прописане мере, јер у супротном могу угрозити опоравак те привреде, која је готово угашена након забране рада од преко 16 месеци", истиче Дирекција Егзита.

Уједињени фестивали су такође позвали организаторе догађаја, музичаре и све јавне личности да подстичу вакцинацију младих, јер је вакцина једино средство које је доступно у борби против вируса, а у тежњи бржем повратку нормалном животу без икаквих ограничења и забрана.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести