Уместо Пројектне наставе првацима се уводи Дигитални свет

БЕОГРАД: Од септембра прваке очекује нови наставни предмет под називом Дигитални свет, међутим фонд часова се неће мењати јер ће он заменити Пројектну наставу, рекла је за Танјуг помоћница министра просвете Биљана Марић.
Budući prvaci isprobali klupe Foto: F. Bakić
Фото: Будући прваци испробали клупе Фото: Ф. Бакић

"Пројектну наставу као наставни предмет укидамо, али пројектна настава као метода рада и даље остаје заступљена", објаснила је је Марић.

Ученицима првог циклуса основног образовања Дигитални свет ће предавати наставници разредне наставе, који су, каже, компетентни да предају нови предмет.

"Наставници који су у образовном систему, без обзира на године рада или искуство, располажу одређеним компетенцијама које су по програму наставе и учења неопходне за реализацију нових садржаја. Сви педагошки факултети од 1993. године имају у својим студијским програмима, два наставна предмета информатику и образовне технологије. Тако да сви који су завршили учитељске факултете прошли ту област", казала је Марић, те потврдила да ће Министарство пружити свим просветарима помоћ у виду обуке за нови предмет.

Према њеним речима, наставницима ће бити и на рапослагању пропратни материјали за реализацију обуке у писаном и дигиталном облику, а нови предмет, додаје, подразумева општу причу о дигиталном свету, о примени дигиталних технологија, о томе где се могу користити, упознавање са добрим и лошим странама дигиталног света, о безбедности и правилној употреби технологија...

"У протекла два месеца смо најбоље могли да видимо колико је битно да деца знају разне начине комуникације", навела је, Марић и објаснила да ће се кроз нови наставни предмет деци пружити основна знања из дигиталног света која ће се касније кроз више ражреде надограђивати.

Пројекат Дигитални уџбеници је већ неколико година заступљен у систему образовања и постоје такви уџбеници за први разред, а Марић каже да деца треба да овладају како да га користе и то ће управо научити кроз нови предмет.

"До сада су то чинили уз помоћ родитеља, мада и даље верујем да ће школарцима требати помоћ, али идемо на то да једног првака оспособимо да он сам може да користи дигитални уџбеник. То је један од кључних разлога зашто је дошло увођења новог предмета", закључује Марић.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести