Уместо вакцине 600 беба добило физиолошки раствор; Тужилаштво проверава наводе

БЕОГРАД: У Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт" у Београду, 600 беба, рођених у периоду од 16. септембра до 17. октобра, уместо БСЖ вакцине добило је физиолошки раствор, саопштила је данас нова министарка здравља Даница Грујичић, истичући да су све бебе безбедне и ван животне опасности.
napustena beba, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Грујичић је првог радног дана на месту министарке започела проверу здравствених установа, и саопштила јавности да је 600 беба у ГАК "Народни фронт" добило физиолошки раствор уместо БСЖ вакцине.

"Деца су безбедна. Та вакцина се даје до 12 месеци. Нисмо закаснили, и свакако ће сва деца примити вакцину на време", истакла је Грујичић.

Навела је да су запослени, чим су схватили грешку, предузели све мере.

"Грешка се десила на нивоу једне особе, апотекарка је погрешила. Предузете су све мере, направљен је списак све деце, а Институт ''Батут'' је обавестио родитеље. Деца из Београда ће примити БСЖ вакцину у Народном фронту, а остале бебе из унутрашњости у домовима здравља", рекла је Грујучић.

Она је навела и да је је директор "Народног фронта", професор др Жељко Миковић понудио оставку, али она, каже, о томе не жели ни да разговара.

"Само, молим, без панике. Деца нису добила ништа лоше, већ физиолошки раствор. Све може да се види на сајту ''Народног фронта''", додала је Грујичић.

Тужилаштво проверава наводе о вакцинама за бебе

Прво основно јавно тужилаштво у Београду формирало је предмет у вези са наводима да је у ГАК "Народни фронт" 600 беба уместо БСЖ вакцине, добило физиолошки раствор.

Тужилаштво је упутило захтев за прикупљање потребних обавештења Полицијској управи за град Београд, Управи криминалистичке полиције, како би се открило да ли је било пропуста у раду запослениих у тој болници и утврђивања да ли се у њиховим радњама стичу обележја кривичног дела, саопштило је тужилаштво.

Након узетих изјава и прикупљених доказа, по достављању извештаја тужилаштво ће преузети даље неопходне мере.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести