''Ватрено око'': Мање узорака него током другог пика, али више позитивних

 У последње две недеље у лабораторији ''Ватрено око'' Клиничког центра Србије дневно стиже између 700 и 900 узорака на Ковид-19, каже руководилац те лабораторије Снежана Јовановић
Vatreno oko, laboratorija/Tanjug/D. Nikolic
Фото: Ватрено око, лабораторија/Танјуг/Д. Николић

БЕОГРАД:  У последње две недеље у лабораторији ''Ватрено око'' Клиничког центра Србије дневно стиже између 700 и 900 узорака на Ковид-19, каже руководилац те лабораторије Снежана Јовановић и наводи да се обрађује мање узорака него у време другог пика епидемије, али да расте број позитивних тестова.

Како истиче, од око 800 узорака на дневном нивоу, у просеку је између 10 и 20, чак и до 50 позитивних.''Број узорака није порастао у односу на јун, јул или август, али јесте број позитвних тестова'', рекла је Јовановић Танјугу.Највише узорака стиже из епидемиолошке службе КЦС и Клинике за инфективне и тропске болести, као и других установа са подручја Београда, а затим из Ваљева, Ужица, Новог Пазара, Смедерева, Жабља...

Јовановић подсећа да је капацитет ''Ватреног ока'' 2.500 узорака дневно и додаје да од дана пријема до издавања резултата прође највише 48 сати.''Обично не прође дуже од 24 сата, у зависности од тога да ли узорак треба да се ретестира'', објашњава Јовановић.

Лабораторија ''Ватрено око'' недавно је добила још две ПЦР машине које су, каже Јовановић, значајно убрзале обраду података и скратиле време од узимања узорка до издавања резултата.

''Говоримо о периоду када узорак уђе у лабораторију, јер не мора истог дана да буде достављен лабораторији. Захваљујући тим машинанама, у једном тренутку четири плоче са по 94 узорка могу да се ставе у рад и да очитају резултат '', објашњава Јовановић.

У соби 1 ради се пријем узорака и преглед документације у условима негативног притиска и трећег нивоа безбедности, а ако је све у реду узорак се, појашњава Јовановић, шаље на даљу на даљу обраду, односно, на инактивацију вируса, која се обавља у тзв.пећницама.

Узорци се до обраде чувају у фрижидеру, одакле се пребацују у собу 3, у којој се ради екстракција нуклеинске киселине, такође у условима негативног притиска и са комплетном заштитном опремом.

Између та два процеса, у соби 2 припрема се тзв.мастер микс, што је, објашњава Јовановић, неопходна ставка за саму реакцију ланцаног умножавања, односно ПЦР.

''После тога, у соби 4 ради се амплификација и на крају се добија крајњи резултат који се анализира и издаје у ковид базу'', објашњава Јовановић.

Лабораторија ''Ватрено око'' има укупно 36 запослених, од којих је недавно у радних однос ступило њих 15 - четири доктора медицине, шест молекуларних биолога и биолога и пет лабораторијских техничара.

''Прошле седмице почело је да ради њих 13, а до краја ове недеље ће још двоје'', каже Јовановић.

Осим особља службе за микробиологију КЦС, тим ''Ватреног ока'' чине и запослени Клинике за ендокринологију и болести метаболизма и Клинике за хематологију КЦС.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести