Важна вакцинација од сезонског грипа

Истовремена циркулација грипа и вируса ковид-19 током јесени могла би да доведе до повећаног оболевања, учесталијих компликација и умирања од ових болести, због чега би дошло и до оптерећења здравственог система, као и друштва у целини, сматра лекар опште праксе у Домовима здравља МедиГроуп др Милош Милинковић.
vakcina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како је јесен период када су различите респираторне инфекције најнаглашеније, поред поштовања свих епидемиолошких мера, као што су ношење маски, држање дистанце и често прање руку, др Милинковић препоручује које је важно да се прегледи ураде пре јесени, али и да се људи вакцинишу од сезонског грипа.

- Ми још увек не знамо да ли је могућа истовремена инфекција и једним и другим вирусом. Такође, за лекаре клиничаре биће прави изазов дијагностификовати која је инфекција у питању. Управо зато, вакцинација од грипа ће бити од посебне важности. Такође, јавља се логична опасност да неко ко је тек прележао грип, оболи и од короне и да тако због већ ослабљеног имунитета дође до тежег облика болести - каже др Милинковић.

Сезона грипа свакако почиње са доласком хладнијих дана. Како је корона вирус и даље присутан, нема сумње да ће доћи до судара две, по клиничком току и по симптомима, веома сличне болести. Зато је ове године битније него ранијих година да што већи број људи, нарочито они из ризичних група, буду вакцинисан од сезонског грипа.

Када су у питању ризичне групе, ту спадају сви старији од 65 година, особе са хроничним и малигним болестима и болестима имунитета, труднице и деца, а пожељно је вакцинисати се што пре по доласку вакцина. Ми сваке године вршимо имунизацију вакцинама, а по први пут прошле године била је доступна четворовалентна вакцина.


Колективни имунитет још непознат

Када је у питању колективни имунитет нације, др Милинковић истиче да је он још увек непознат.

- Још увек нема јасно прецизираних података о степену имунитета који остаје након прележане короне. Што се тиче самог грипа, то зависи од соја вируса који ће бити активан у току године, као и од броја вакцинисаних у општој популацији - сматра др Милинковић.


Лекари наводе како је превасходно потребно да се уради комплетна биохемија и резултати витамина Д. Такође, потребан је општи преглед, као и ЕКГ, након добијања лабораторијских резултата.

- Потребно је уносити што више витамина кроз свеже вође и поврће, а кроз суплементе цинк, витамине Ц и алфа Д3. Такође, изузетно је важно развијати здраве животне навике, одржавати редован сан, физичку активност и избегавати дуван и алкохол - препоручују лекари.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести