Воде Војводине: Мере да спрече последице загађења канала код Србобрана

ЈВП „Воде Војводине“ обавештава јавност да је након угинућа рибе на делу канала Бечеј-Богојево у Србобрану, дана 3. новембра, предузело све могуће мере како би се ублажиле последице загађења и санирала настала штета.
Pomor ribe na kanalu DTD kod Srbobrana Foto: Srbobran danas
Фото: Помор рибе на каналу ДТД код Србобрана Фото: Србобран данас

Приликом редовног обиласка терена тог дана, рибочуварске службе предузећа уочиле су већу количину угинуле рибе у приобалном делу канала, као и плутајућих риба на површини у потрази за кисеоником. О овој појави одмах су обавештене надлежне инспекције и узорци су однети на анализу у лабораторије Департмана за биологију Природно-математичког факултета у Новом Саду и Научног института за ветеринарство Нови Сад.

Први резултати узорковане воде показали су недовољну количину кисеоника, што је индикатор загађења воде.

ЈВП „Воде Војводине“ водни режим у каналима одржава у потпуности по Правилнику о одржавању водног режима ХСДТД. Пре него што је уочено загађење, на посматраној локацији канала протицај је био уобичајен за ово доба године.

Одмах након добијених информација са терена о угинућу рибе повећан је проток воде на устави Куцура на 7 кубних метара у секунди, појачано је пумпање воде на ЦС Богојево, подигнута је устава Бечеј како би се вода што пре повукла из зоне Србобрана, устава Врбас се одржава затвореном да не би погурала отпадну воду из крака према Врбасу и додатно погоршала стање према Србобрану, а рибочуварске службе истог дана покупиле су сву угинулу рибу и однеле у кафилерију на спаљивање.

Овим мерама ЈВП „Воде Војводине“ урадиле су све из своје надлежности ради ублажавања последица хаваријског загађења, односно побољшање квалитета воде у каналу, каже се у саопштењу.

Данас је поново извршена контрола воде на предметној локацији. Поред свих учињених мера, резултати нису задовољавајући, односно квалитет воде није побољшан, што значи да се вода и даље загађује. Водна инспекција је на терену и тренутно се установљава могући узрочник загађења воде. 

Напомиње се да је на подручју општине Врбас, Кула и Црвенка регистровано укупно 18 загађивача чији рад може да се доведе у везу са предметним загађењем. Овај део канала иначе карактерише континуално уливање отпадних вода.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести