Водостаји у Војводини још увек ниски

На водотоцима у Војводини за које је надлежно ЈВП „Воде Војводине“ у овом тренутку нема проблема, а водостаји су испод меродавних кота за проглашење редовне одбране од поплава, кажу у овом јавном предузећу.
vodostaj_erski.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, имајући у виду најављено отопљење и могуће нагло топљење снега, стручне службе ЈВП „Воде Војводине“ су спремне и активно прате стање на рекама.

Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода, на Сави нас у неколико наредних дана очекује значајнији пораст водостаја. У порасту су и банатски водотоци, док су Дунав и Тиса у стагнацији.

На Дунаву код Новог Сада у четвртак ујутру измерен је 171 центиметар, што је далеко испод 450цм, када се на тој деоници проглашава редовна одбрана од поплава. Ванредна одбрана у Новом Саду проглашава се када водостај достигне 700 центиметара. Сава код Сремске Митровице јуче ујутру достигла је водостај од 433 центиметра. Редовна одбрана на тој деоници проглашава се при водостају од 650, а ванредна када Сава премаши 750 центиметара.

Јужна Морава и даље је изнад границе ванредне одбране од поплава код Мојсиња. Ова река границу редовне одбране од поплава достигла је код Алексинца. Границу редовне одбране од поплава прешла је Велика Морава код Багрдана, Јабланица код Печењевца и Топлица код Дољевца.

Из РХМЗ упозоравају на интензивно топљење снега на подручју Србије, нарочито данас, у брдско-планинским пределима до 1300 метара надморске висине, а током викенда и на вишим планинама. Према прогнози, На Белом Тимоку водостаји ће бити у порасту до 11. марта с превазилажењем границе редовне одбране код Књажевца, а границе ванредне одбране од поплава код Зајечара.

На Црном Тимоку водостаји ће се кретати изнад границе редовне одбране од поплава. На сливовима Јужне и Западне Мораве водостаји ће бити у порасту до 11. марта са достизањем граница ванредне одбране од поплава на доњем току Топлице, на Ветерници, на Ибру и на притокама горњег тока Западне Мораве. На Лиму и на Дрини водостаји ће бити у порасту до 12. марта с превазилажењем граница редовне одбране од поплава.

У Војводини, на Нери и Тамишу водостаји су у већем порасту са достизањем границе редовне одбране данас марта на Нери , а 10./11. марта на Тамишу. На Сави код Шапца водостај ће 10./11. марта достићи границу редовне одбране и имаће тенденцију даљег пораста.

И. В.

Стабилно стање у општинама с ванредном ситуацијом

БЕОГРАД:  У општинама у којима је због пораста водостаја на рекама уведена ванредна ситуација стање је данас стабилно, оцењено је на седници Владе Србије, уз констатацију да су припаднци Сектора за ванредне ситуације МУП-а у приправности. 

Они ће благовремено реаговати уколико дође до пораста водостаја бујичних потока и река, који би могао да проузрокује евентуалне поплаве, речено је у Влади Србије, а наводи се у саопштењу са седнице. 

Уз подсећање да је ванредна ситуација проглашена у општинама Прокупље, Дољевац, Житорађа, Зајечар, Неготин и Бољевац, али да је у последњих 24 сата стање стабилно, наведено је и да се ванредна одбрана од поплава спроводи на сливу Јужне Мораве, Тимока, Нишаве, Јабланице и Топлице. 

Чланови Владе информасани су да је Сектор за ванредне ситуације ангажован на достављању хране и лекова грађанима, асистенцији хитним медицинским службама, црпљењу воде из угрожених објеката и пуњењу џакова са песком како би били ојачани насипи и бедеми. 

Иначе, од почетка снежних падавина до данас, ватрогасци-спасиоци евакуисали су 109 особа, и то 29 из Дољевца, 75 из Прокупља, док је пет лица евакуисаних из Цхићевца у току дана враћено у своје домове, саопштено је на седници.

Премијерка Ана Брнабић и чланови владе упознати су са налогом команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Небојша Стефановић да сви штабови за ванредне ситуације хитно предузму све неопходне превентивне и оперативне мере, како би се смањио ризик од евентуалних поплава које могу настати услед топљења снега и раста водостаја на рекама. 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести