Врнџић: Нема сценарија из 2005. с поплавама у Јаши Томићу

НОВИ САД: Водостај Тамиша због обилних падавина порастао је на потезу од румунске границе до села Јаша Томић и даље према Сечњу, а директор ЈВП Воде Војводине Славко Врнџић каже да се катастрофални сценарио са поплавама у Јаши Томићу 2005. неће поновити.
„Vode Vojvodine“  Foto: „Vode Vojvodine“
Фото: „Воде Војводине“

"Ситуацију као 2005. године никако не треба да очекујемо. Треба да водимо рачуна о свим могућим аспектима ове временске прогнозе, али такав сценарио никако не би требало да се деси, самим тим што смо од 2005. ојачали насип на реци Тамиш", изјавио је Врнџић Танјугу.

Надвисили смо појас на реци Тамиш, каже Врнџић, и те имамо насипе који су за метар виши.

"С друге стране имамо улаз који долази из Румуније, који није ни изблиза као што је био 2005. године. Онда је на водомерној летви на Јаши Томићу био 840 када је дошло до пролома, а јуче смо имали пик од 750 и он је у односу на јучерашњи дан пао за 15-ак сантиметара", рекао је Врнџић.

Поплавни талас је дошао до Сечња, а то је потез од 60 километара од границе са Румунијом, па до Сечња и са обе стране обале је под ванредним мерама одбране од поплава.Све снаге Вода Војводине су, наводи Врнџић, мобилисане у складу са оперативним планом.

"Тамо је механизација пунилица за вреће, џакове, песак, све екипе су присутне, пратимо преко међународне сарадње све оно што се дешава на узводном сливу, односно оно што долази из Републике Румуније“, каже директор Вода Војводине, наглашавајући да прате временску прогнозу за Румунију, јер је битно шта се дешава на том делу.

Битно је за карпатски део колико ће у наредном периоду пасти воде, јер се већи део тог слива евакуише пеема Тамишу, а део иде према Тиси.Тиса је, рекао је Врнџић, уочљиво порасла и те је сада у домену средње високих вода, „али ништа што забрињава“.

„У наредних неколико дана очекује се тренд пораста, али мислимо да ће негде ту и да се заврши, самим тим што на Карпатима нема никаквих залиха снега и оног момента кад стану падавине, можемо очекивати релаксацију притиска те воде“, каже Врнџић.

„Немамо нити један извештај с терена који указују на пропусте и недостатке у раду. Раде сви пумпни системи и нема никаквих проблема“, закључио је он.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести