Вучић обишао нови Центар за ВТО у Крагујевцу

КРАГУЈЕВАЦ: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас новоизграђени Центар за вантелесну оплодњу (ВТО) при Гинеколошко акушерској клиници Клиничког центра Крагујевац, захваљујући којем ће та здравствена установа моћи да помогне паровима, који имају проблем да обезбеде потомство.
vucic u kragujevcu1, tanjug tanja valic
Фото: Tanjug (Tanja Valić)

Центар су, са председником, обишли и министар здравља Златибор Лончар, председник Националног савета за коордонацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић и Драгица Николић, председница Управног одбора Фондације "Драгица Николић", која је помогла изградњу, као и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Високе госте дочекао је директор Клиничког центар у Крагујевцу Предраг Саздановић.

Изградња Центра почела је крајем 2016. године у оквиру Гинеколошко акушерске клинике КЦ Крагујевац надградњом трећег спрата Хируршког блока.

Министарство здравља обезбедило је медицинску опрему у вредности од око 50 милиона динара, док је средствима Фондације у износу од око 84 милиона динара дограђено 350 квадрата новог простора.

Здравствена установа је, из својих средстава, обезбедио набавку немедицинске опреме за собе за пацијенте, операциону салу, лабораторију и друге просторије.

Клинички центар Крагујевац до сада није имао могућност да обавља вантелесну оплодњу у својој установи, због чега је око 150-200 парова годишње упућивано у друге здравствене Центре за ВТО.

Изградњом Центра при ГАК у крагујевачком Клиничком центру за парове са стерилитетом, из региона од око два милиона људи које специјалистичким медицинским услугама покрива КЦ Крагујева, биће обезбеђена медицинска дијагностика и услуга.

Вучић је указао да су нам деца најважнија и да је све, шта год урадили у економији и полтици, осуђено на пропаст, уколико се не промени демографска политика и не повећа број становника. Он је подвукао да имамо читаву једну генерацију мање од неких других земаља, генерацију радника, ученика, образованих људи ,и да ако то не разумемо, да су нам деца најважнија, "џабе све што радимо". У том смислу Србију је упоредио са Турском, где је просечна старост 27 година док је код нас 44.

Фото: Tanjug (Tanja Valić)

Како је рекао, то није проблем само економије, јер и много богатије и развијеније земље имају исти, већ је то проблем националне свести.

Ипак, наводи, у Србији је ове године рођено 6,7 одсто више беба него прошле године, али се не треба прерано радовати.

Председник Србије је посебну захвалност упутио фондацији "Драгица Николић", која је за Центар за вантелесну оплодњу у Крагујевцу издвојила више од 700. 000 евра, уз 50 милиона динара које је уложила држава и пет које је уложио крагујевачки Клинички центар, рекавши да је добро што је породица НИколић из тог града, па се побринула "да не оде сав новац у Београд".

Вучић каже да би волео да се то отварање обележило и још свечаније, те изразио жаљење што министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ðукић Дејановић није могла данас да буде у Крагујевцу.

"Већ смо разговарали да ће она (Ђукић Дејановић) имати већи буџет за следећу годину, јер ако то не променимо, шта год да урадимо у економији и политици, осуђени смо на пропаст", истакао је председник Србије.

Лончар: Центар за вантелесну део борбе парова да добију дете

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је изградња Центра за вантелесну оплодњу у КЦ Крагујевац део борбе са проблемом који има све већи број парова, инсистирајући на томе да они већ од сутра почну да долазе у Центар како би што пре ушли у процедуру вантелесне оплодње.

Фото: Танјуг (Тања Валић)

“Ово је само део онога што смо обећали и што радимо - суочавамо се са проблемом да је све већем броју парова неопходно да уђе у ову процедуру, како би добили дете”, рекао је Лончар, након што је са председником Србије обишао нови Центар за ВТО у Крагујевцу.

Лончар је рекао да инститира на томе да већ од сутра почну да долазе заинтересовани парови који имају проблем, како би што пре ушли у процедуру, урадили потребне анализе и можда већ у септембру започели процес вантелесне оплодње.

Министар је подсетио да је померена старосна граница за вантелесну оплодњу са 40 на 42 године, док држава финансира и трећи покушај, уз донет закон који ће ту област комплетно уредити.

“То је оно што смо предузели и сада треба да се ради да бисмо добили резултате”, подвукао је Лончар.

Он је рекао да је држава новац за нови Центар издвојила из буџета, а не из кредита, захваљхјуци политици штедње која је вођена, како би се улагало у неопходне ствари, и захвалио Фондацији “Драгица Николић” на донацији.

Председница УО Фондације Драгица Николић казала је да циљ те Фондације да њена задужбина буду не само зидови и најсавременија медицинка опрема, већ пре свега плач новорођене деце.

“Да задужбина буде сваки осмех на родитељским лицима и да нас буде што више”, рекла је Драгица Николић.

Она је назначила да су Србији потребна деца и млади образовани кадрови.

“Фондација, осим што обнавља породилишта, сада се дрзнула да издвоји 84 милиона динара да сагради овакав Центар у којем ће се рађати будући грађани Шумадије и Србије. Смањиће се чекања на листи за вештачку оплодњу и надамо се да ће овај Центар врвети од плача новорођених беба”, рекла је Драгица Николић.

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести