Вујовић: Обуставља се даља градња мини хидроелектрана

БЕОГРАД: По измењеном Закону о заштити природе забрањена је даља изградња мини хидроелектрана у првој и другој зони заштите, укључујући и оне које су започете, али постојеће хироелектране неће бити рушене, изјавила је за ТВ Танјуг министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.
irena vujovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Дозволе које су до сада дате су обустављене, нема градње, сва градња која је у току је обустављена, а све што је већ изграђено свакако постоји. Оне које су изграђене уколико су по тадашњем закону неће бити срушене, нема ретроактивности, али мислим да је изузетно важно што смо заштитили у првој и другој категорији и што ћемо проширивати поље заштићеног подручја, изјавила је министарка Вујовић.

Објаснила је да се по изменама и допунама Закона о заштити природе проширују заштићена подручја на осам одсто територије Србије.

Вујовићева је додала да ће у наредном периоду бити обрађени сви захтеви о стављању одређених делова земље под заштиту.

Уводимо и начело предострожности, што је важно да држава може да реагује у недостатку научних података, а ми оценимо да може да се наруши природно добро, рекла је Вујовићева.

Нагласила је да је значајна новина формирање савета корисника заштићених подручја у које ће улазити невладине организације, локално становништво, ловци, риболовци и пољопривредници.

Министарка је рекла да је ресор који води ове године планирао 250 милиона динара за опрему, чуваре и све друго што је неопходно за заштиту ових подручја и додала да ће настојати да у наредном периоду одвоје још више средстава.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести