За Васкрс и Први мај пет нерадних дана

БЕОГРАД: Ове године, православни верници у Србији имаће пет нерадних дана за васкршње и првомајске празнике, па запослени неће на посао од петка, 30. априла, до уторка, 4. маја.
Na Vaskršnjem turniru za mališane na Novom naselju  Foto:Dnevnik.rs/ F. Bakić
Фото: На Васкршњем турниру за малишане на Новом насељу  Фото:Дневник.рс/ Ф. Бакић

Према Закону о државним и другим празницима, у Србији се празнују васкршњи празници почев од Великог петка, закључно са другим даном Васкрса.

Тако се овде године, васкршњи празници празнују од 30. априла (петак) закључно са 3. мајем (понедељак).

Како је Празник рада државни празник који се празнује 1. и 2. маја, а ове године пада у суботу и недељу, то се, сагласно закону, не ради и први наредни радни дан после васкршњих празника, који пада у уторак 4. маја.

Ђаци ће ове године имати 10-дневни пролећни распуст, који, према календару Министарства просвете, почиње 30. априла и завршава се 9. маја.

У 2021. години постоји званично 13 дана који се празнују нерадно.

Први следећи празник је Дан победе, 9. маја, али то није нерадан дан, као ни Видовдан који се обележава 28. јуна, а радно се обележава и Дан сећања на жртве у Другом светском рату 21. октобра.

Нерадни дан је 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату, и то је последњи нерадни дан у овој години.

За припаднике исламске заједнице нерадни дан био је 13. април, први дан Рамазанског бајрама, а биће и 21. јул, када је први дан Курбан бајрама, док је за припаднике јеврејске заједнице нерадан и 16. септембар, односно први дан Јом Кипур.

За ову годину последњи радни дан је петак, 31. децембар, а како нова 2022. стиже у суботу, у понедељак 3. јануара сви запослени ће назад на посао.

ФИЛИП
14.04.2021 • 13:53
А постоји и Дан Ћирила и Методија (Словенске писмености) који исто тако није нерадни дан , а обележава се у понедељак, 24. маја.
EUR/RSD 117.2071
Најновије вести