Женама уласком у менопаузу треба ДЕКСА преглед

Остеопороза је болест коштаног система која се дефинише ниском коштаном масом и микроархитектонским нарушавањем структуре коштаног ткива, што за последицу има повећање коштане фрагилности и склоност ка настанку прелома.
д
Фото: Dnevnik.rs

Остеопороза се дијагностикује остеодензитометријским, ДЕКСА прегледом. Ово обољење се јавља код 30 до 50 одсто особа женског пола старијих од 50 година. Често се о остеопорози говори као о „болест жена“ међутим, 20 одсто мушкараца старијих од 50 година такође имају ризик за настанак прелома услед остеопорозе.

- Под остеопоротским преломом подразумева се прелом настао на малу трауму, чија енергија и интензитет на здравој кости не би довели до прелома. Најчешће настају као последица пада у нивоу, односно са сопствене висине, а лоцирани су у пределу ручног зглоба,  скочног зглоба, надлактице и кука. Преломи кичмених пршљенова који су последица остеопорозе, поред пада, могу да настану и након подизања или ношења неког терета, па чак и након кијања, веома често остану неидентификовани и на њих се посумња тек када пацијенти примете осетно смањење телесне висине - саопштио је Клинички центар Војводине поводом обележавања Светског дана борбе против остеопорозе.

Фактори ризика за настанак остеопорозе деле се на оне на које може да се утиче и на оне који не могу да буду промењени. Ниска телесна маса, пушење, алкохолизам, лоша исхрана, недостатак витамина Д, поремећаји исхране, недовољно физичке активности, чести падови, су фактори ризика на које може да се утиче и тако да се смањи њихов лош ефекат на коштано ткиво. Поред њих, на квалитет коштаног ткива утичу и године, расна припадност, женски пол, претходни преломи, остеопоротски преломи у породици, рана менопауза, пре 45. године, естрогенски дефицит, као и смањење висине. Претходни преломи, најчешће ручног зглоба, су велики фактор ризика јер они за 86 одсто повећавају ризик за настанак следећег прелома.

- Жене старије од 45 година проведу више дана у болници због прелома условљених остеопорозом него због дијабетеса, инфаркта и карцинома дојке. Прелом кука, као најозбиљнија компликација остеопорозе, доводи до смртног исхода код 20 до 24 одсто пацијената током прве године након прелома. Од оних који преживе, 40 одсто не може да се самостално креће, а чак трећина је потпуно зависна од помоћи друге особе у обављању активности дневног живота - наводе у КЦВ.


Старо становништво

- Наше становништво је међу најстаријим у Европи, по попису из 2011. године у Војводини има приближно 760.000 старијих од 50 година од чега су више од 418.000 жене. Препорука је да све жене након уласка у менопаузу обаве ДЕКСА преглед, а нарочито након прелома ручног зглоба или било ког другог прелома који настаје на малу трауму - апелују из КЦВ.


Клнички центар Војводине већ неколико деценија уназад има познату школу остеопорозе. Водећи кадрови Клинике за ендокринологију, Клинике за медицинску рехабилитацију и Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију, тимским радом збрињавају и конзервативно и оперативно лече пацијенте са остеопорозом и остеопоротским преломима.

- Захваљујући и чињеници да КЦВ поседује најсавременији апарат за ДЕКСА преглед, сваки дан се обави више од 20 прегледа за пацијенте са територије целе Војводине. Тим КЦВ је у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине, обезбедио податке на основу којих се Србија нашла на мапи Светске организације за борбу против остеопорозе, ИОФ-а, као и ФРАКС-а, алата Светске здравствене организације за процену ризика за настанак прелома. Доценткиња Радмила Матијевић са Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију прошле године је добила награду ИОФ-а и као признати експерт КЦ Војводине одржала предавање по позиву на светском и европском конгресу ове године - истичу у КЦВ.

Љ. П.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести