АПР покренуо 5,4 хиљаде принудних ликвидација

БЕОГРАД:Агенција за привредне регистре (АПР) поднела је 5.453 обавештења да покреће принудну ликвидацију привредних друштава што је мање него прошле године, а како је оцењено, број уопште није драматичан јер се огроман број компанија и оснива.
agencija za privredne registre
Фото: apr.gov.rs

На конференцији за медије директор АПР Милан Лучић подсетио је да је прошле године послато 5.779 обавештења о принудној ликвидацији и истакао да очекује да и убудуће број буде сличан овогодишњем.

Навео је да је у 2019. години када је било 24.388 поднетих обвештења очишћен највећи број тих "љуштура фирми" које су се затекле у регистру, а нису функционисале низ година.

Лучић је рекао да ће АПР наставити по службеној дужности да подноси и прекршајне пријаве против правних лица која нису испунила законску обавезу и уписала стварне власнике у регистар.

Објаснио је да је број привредних друштава који је уписао стварног власника у складу са европским просеком, док упис од других правних лица који су обвезници закона није у складу са европским просеком.

Апострофирао је удружења грађана и апеловао на њих да региструју стварне власнике како не би дошли под удар казни које су за правна лица пола милиона динара, а за одговорна лица 50.000 динара.

Директор АПР-а данас је изнео и податак да је у прва три месеца 2020. године број грађевинских дозвола скоро 30 посто већи него у истом периоду 2019. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести