Акције на Волстриту расту јер вирус јењава у неким регионима

ЊУЈОРК: Амерчке акције бележе раст, а ојачале су и деонице на глобалним тржиштима, пошто се опоравља оптимизам инвеститора због података да је пандемија корона вируса изгледа достигла врхунац и да попушта у неким деловима света.
volstrit
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew)

Индекс С&П 500 порастао је за око 4,0 процента на јутарњем трговању на Вол Стриту, јавља Њујорк тајмс.
Након интензивних волатилности на берзама током марта, као и напора да се обузда ширење корона вируса и смањи притисак који пандемија узрокује у привредама широм света, инвеститоре су обрадовале бројке које показују да успорава стопа нових потврђених инфекција и смртних случајева у неким деловима Европе.

У Сједињеним Државама, администрација председника Доналда Трампа је, упозоравајући на то да предстоји једна тешка недеља, наговестила да би пандемија могла да буде близу кулминације у неким градовима.

Гувернер Њујорка Ендру М. Куомо рекао је у суботу да би наредних дана талас епидемије могао да достигне највишу коту.

Европске акције су такође у успону, након скромног опоравка берзи у Азији, који је касније током дана добио замајац.

Поред тржишта акција, и на другим тржиштима је уочено побољшање. Тако је цена америчких државних обвезница пала на азијском трговању.

Насупрот томе, цене нафте, које углавном расту када има добрих вести, пале су због нерешеног питања између Русије и Судијске Арабије о смањењу испорука, подсећа Њујорк тајмс.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести