Биткоин пао испод 42.000 долара

ЊУЈОРК: Биткоин је пао испод 42.000 долара први пут од 23. марта, због све веће забринутости у вези са подизањем референтне камате у САД.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

Највећа криптовалута на свету пала је на 41.918 долара на јутрошњем трговању у Азији, повлачећи се седми дан узастопно у последњих осам сесија, преноси "Блумберг".

Вредност биткоина је испод 50-дневног. На берзи у Хонг Конгу се овом валутом трговало у 17:22 часа по локалном времену на нивоу од 41.998 долара, што је пад од 2,6 одсто на дневном нивоу.

Откако је крајем марта достигао максимум од нешто изнад 48.000 долара, биткоин и друге криптовалуте бележе силазни тренд под услед опреза инвеститора због пооштравања америчке монетарне политике како би се зауздао раст потрошачких цена.

Инфлација у САД је, према прогнозама економиста уочи сутрашње објаве података, вероватно убрзала раст на 8,4 посто у марту, на највиши ниво од почетка 1982. године, наводи њујоршка агенција.

Федералне резерве ће стога, каже главни економиста Голдман Сакс групе Јан Хакијус, можда морати да подигну каматне стопе изнад 4,0 посто ове године.

Очекивано јаче подизање трошкова задуживања угрозило је потражњу за ризичнијом имовином као што су криптовалуте и акције технолошких компанија, чије се цене све чешће крећу у тандему.

Други водећи виртуелни токени такође су пали данас, при чему је полкадот у минусу за 8,7 процената, а етер за 4,6 посто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести