Цена бакра на осмогодишњем максимуму од 8.270 долара

ЛОНДОН: Европске акције су достигле данас једногодишњи максимум јер су деонице рударских компанија пратиле скок цена бакра, али и услед јачања тржишног оптимизма по питању америчког пакета стимулативних мера и очекиваног бржег опоравка глобалне економије ове године.
Bakarna zica/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Паневропски индекс СТОКС 600 порастао је за 0,7 посто, подржан успоном акција Рио Тинта, БХП Групе и компаније Англо-Американ, пошто су цене бакра скочиле на највиши ниво у више од осам година, извештава Ројтерс.

Пема последњим подацима са Лондонске берзе метала, бакар се тргује за 8.270,50 долара по тони у односу на децембарски ниво од 8.024 долара.

Историјски монетарни и фискални подстицаји помогли су да се референтни индекс СТОКС 600 опорави за око 55 одсто откако је у марту 2020. пао на најнижи ниво у више од седам година, али и даље каска с опоравком за америчким индексом С&П 500 због продужења мера локдауна у Европи уведених ради сузбијања ширења коронавируса.

Акције банака и енергетских компанија такође бележе пораст јер је такозвана „трговина опоравком“ изазвала потражњу за овим секторима који су се котирали слабије након удара пандемије коронавируса почетком 2020. године.

Јачање деоница енергетских фирми подигло је цене нафте, које су достигле 13-месечни максимум. Северноморска нафта Брент је порасла за 1,4 посто на 63,29 долара по барелу, док је америчка WТИ нафта напредовала за 1,0 проценат премашивши незнатно ниво од 60 долара по барелу. То је њихов највиши ниво од јануара 2020.

Већина европских берзи је на јутрошњем трговању до 8:46 часова по средњоевропском времену била у порасту, док су азијске берзе ноћас достигле рекордне вредности.

Оптимизам на европским берзама "подгрејао" је и амерички председник Џо Бајден који се у петак обратио групи демократских и републиканских локалних званичника за помоћ поводом његовог корона пакета подршке привреди и грађанима, вредном 1,9 билиона долара.

Очекује се да ће обим трговине на берзама данас остати слаб, јер су тржишта у Кини, Хонг Конгу и Сједињеним Државама затворена због националних празника.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести