Евро, фунта и јен ојачали према долару

ТОКИО: Долар је ослабио данас на азијском трговању у односу на већину главних ривала, пошто је америчка валута изгубила део сјаја након пада приноса на државне дужничке хартије САД, јер инвеститоре мучи ризик од рецесије због агресивног повећања кључне камате Федералних резерви.
funta/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Доларски индекс, који мери вредност "зелене новчанице" према корпи шест водећих парњака, ослабио је за 0,08 посто на 104,39 поена, након раста од 0,53 одсто током ноћи, који се углавном заснивао на слабости евра, извештава Ројтерс.

Приноси на десетогодишње америчке државне обвезнице пали су за више од једног базног поена у Токију, на око 3,17 процената, будући да су цене акција на азијским берзама следиле јучерашњи силазни тренд на Вол Стриту.

Америчке акције су потонуле у уторак, пошто је стрмоглави пад поверења потрошача у САД појачао страховања од успоравања привредног раста због ФЕД-овог оштрог подизања камате с циљем зауздавања инфлације.

Евро је порастао јутрос за 0,11 одсто на 1,05315 долара, опорављајући се од пада на 1,05025 долара у уторак, до којег је дошло због тога што шефица Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард није понудила на годишњем банкарском форуму у Синтри конкретне податке о планираном повећању каматних стопа у еврозони.

Очекује се да ће се ЕЦБ придружити другим водећим централним банкама у свету, тако што ће у јулу подићи своје каматне стопе први пут у последњих десет година како би охладила усијану инфлацију, али су економисти подељени по питању процентуалног износа повећања.

Према јапанској валути, долар је ослабио за 0,08 посто на 136,04 јена, док је британска фунта порасла за 0,16 процената на 1,2204 долара.

Упркос паду цена акција, аустралијски и новозеландски долар, који су осетљиви на ризик, благо су се опоравили према долару од пада у уторак, при чему је аустралијска валута ојачала за 0,07 посто, а новозеландска за 0,18 одсто.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести