Европска нафта Брент ојачала на 80 долара по барелу

ЛОНДОН/ЊУЈОРК: Цена нафте Брент, која представља референтну вредност на глобалном тржишту овог енергента, скочила је на 80 долара по барелу, на највиши ниво од новембра, након састанка групе ОПЕК+ која је одлучила да настави с повећањем испорука и у фебруару.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Одлука Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника, с Русијом на челу, да се остане при планираном повећању пумпања за 400 хиљада барела дневно у фебруару, донета је на основу процене да ће омикрон сој корона вируса имати само благ утицај на потражњу.

Фјучерси северноморске нафте Брент су порасли за 1,02 долара или за 1,3 процента, на 80 долара по барелу, вративши се на највиши ниво на којем су били 26. новембра, извештава Ројтерс.

Тог дана су, подсећа британска агенција, први пут обављене информације о новој варијанти ковида, након чега је уследило стрмоглави пад цена "црног злата" за више од 10 посто на дневном нивоу.

Америчка "лака" нафта WTI закључила је јучерашње трговање с растом цене од 91 цента, односно с добитком од 1,2 посто, на 76,99 долара за барел.

Одлука алијансе ОПЕК+ је знак да сплашњава забринутост по питању потенцијалног великог вишка понуде у првом кварталу.

Очекује се да ће залихе сирове нафте у Сједињеним Државама, највећем светском потрошачу тог енергента, пасти шесту недељу заредом, према процени аналитичара које је анкетирао Ројтерс. Данас поподне би требало да буде објављен извештај америчке Управе за енергетске информације (ЕИА) о стању залиха нафте у тој земљи.

Бела кућа је поздравила одлуку групе ОПЕК+ да настави са повећањем производње, јер ће то омогућити лакши економски опоравак, рекао је портпарол .

Стручњак за енергетику у компанији Јунајтед ИЦАП, Скот Шелтон, каже да се тржишни актери изгледа кладе на то да је омикрон почетак краја ковида-19.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести