Европске берзе јачају други дан узастопно

ЛОНДОН/ФРАНКФУРТ: Акције на европским берзама јачају други дан заредом, при чему су инвеститори фокусирани на почетне знаке посустајања пандемије коронавируса.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Паневропски индекс СТОКС 600 порастао је на јутрошњем трговању у 7:06 часова по ГМТ за 2,7 одсто, достижући највиши ниво у готово месец дана, после вести да су гувернери неколико тешко погођених савезних држава САД указали на прелиминарне знаке могућег сплашњавања пандемије.

Индекс шпанске берзе ИБЕКС опоравио се данас за 2,2 процента, јер је раст смртних исхода од коронавируса у тој земљи успорио четврти дан узастопно у понедељак, па влада у Мадриду размишља о постепеном ублажавању мера ванредног стања.

Са данашњим растом, референтни паневропски индекс СТОКС 600 је ојачао за више од 22 процента у односу на март када је забележио осмогодишњи минимум, али је ипак и даље за преко 24 посто испод свог рекордног нивоа достигнутог у фебруару, преноси Ројтерс.

Француса компанија Талес, која се бави пројектовањем и изградњом електричних система, најновија је у низу оних које су саопштиле да смањују дивиденде и обустављају давање прогноза о профиту.

Акције Талеса су ипак порасле за 1,8 процената, пошто је компанија такође објавила да је потписала нови кредитни аранжман од две милијарде евра (2,17 милијарди долара) како би подупрла ликвидност.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести