Продуктна берза: Већа тражња и раст цена соје и пшенице

НОВИ САД: Раст цена соје и пшенице обележио је протеклу недељу на Продуктној берзи, где је укупно прометовано 3,2 хиљаде тона робе, чија је финансијска вредност износила 99,1 милион динара, наводи се у недељном извештају.
psenica / dnevnik
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Соја постаје све траженија роба на домаћем тржишту како због одсуства понуде у претходне две недеље тако и због мањег приноси од оцекиваних што је довело до раста цене.

Због овакве ситуације домаћи прерађивачи и трговци су дневно повећавали цену која је достигла 43 динара по килограму без ПДВ-а, наводи се у извештају.

Прометована је количина од 1.225 тона робе по цени која је у односу на претходну недељу виша за 7,5 процената.
Соја је сада у односу на исти период прошле године скупља за 21,47 процента.

Због повећане тражње извозника и млинара дошло је до раста цене пшенице па су уговори закључени од 18,05 до 18,5 дининара за килограм без ПДВ-а што је 1,66 процентата већа цена него претходне недеље.

Тржиште кукуруза било је мирније а берзански уговори су закључени у ценовном распону од 15,2 до 15,5 динара по килограму без ПДВ-а.

Купопродајни уговор за сунцокрет је реализован по цени од 37,5 динара по килограму без ПДВ-а, а сојина сачма са 44 посто протеина прометована је по цени од 47 динара по килограму без ПДВ-а.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести