Спајања и аквизиције у 2021. достигли рекордних 5,8 билиона долара

ЛОНДОН: Спајања и преузимања (М&А) компанија требало би да одрже снажан темпо следеће године, након историјске 2021. у којој су ове активности забележиле рекордан ниво и вредност, подстакнуте највише доступношћу јефтиног финансирања и процватом берзи.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Глобални обим спајања и преузимања премашио је 5,0 билиона долара први пут икада, оборивши претходни рекорд од 4,55 билиона долара постављен 2007. године, показали су подаци компаније Дилоџик (Dealogic), пише Ројтерс.

Укупна вредност мерџовања и аквизиција износила је 5,8 билиона долара у 2021. години, и већа је за 64 одсто у односу на годину раније, према статистици Рефинитива.

Снабдевени обилним готовинским средствима и охрабрени растом вредности акција на берзама, велики инвестициони фондови, компаније и финансијери склопили су ове године 62.193 уговора о М&А, што је за 24 процента више него 2020. године, при чему су сваког месеца обарани рекорди свих времена.

Инвестициони банкари кажу да очекују да ће еуфорија склапања ових послова наставити и у наредној години, упркос подизању каматних стопа централних банака које је на помолу.

Више каматне стопе повећаће трошкове задуживања, што би могло да успори М&А активност, али упркос томе саветници за послове спајања и преузимања предвиђају даљи раст вредности и броја уговора ове врсте у 2022.

Стимулативна монетарна политика америчких Федералних резерви подстакла је раст акција на Вол Стриту и омогућила руководиоцима компанија приступ јефтином новцу, што их је охрабрило да крену са остваривањем амбициознијих циљева.

Сједињене Државе предњачиле су са мерџовањима и аквизицијама с уделом од готово једне половине у глобалном обиму ових активности, при чему се вредност склопљених послова скоро удвостручила на 2,5 билиона долара 2021. године, упркос пооштравању антимонополске регулативе под Бајденовом администрацијом.

Највећи М&А послови склопљени у овој години укључују уговор групе АТ&Т о спајању њених медијских компанија са Дискаверује, вредан 43 милијарде долара, затим откуп акција Медлајн Индастриса од 34 милијарде долара, уговор Канадијан Пацифик Реилвеја о преузимању Канзас Сити Садерна за 31 милијарду долара, као и "цепање" америчких корпоративних гиганата Џенерал Електрика и Џонсон&Џонсона на више засебних предузећа.

Према истраживању које је спровела фирма Грант Торнтон, више од две трећине учесника у склапању М&А послова и саветника сматра да ће обим спајања и преузимања компанија и даље расти упркос изазовима које предствљају пооштрени прописи и пандемија.

М&А активности у секторима као што су технологија, финансије, индустријска предузећа, енергетика и струја имали су велики удео у укупном броју спајања и преузимања у 2021. Куповине фирми иза којих су стајале компаније приватног капитала су се ове године више него удвостручиле и први пут у историји су прешле границу од 1.000 милијарди долара, према подацима Рефинитива.

Упркос успоравању ових активности у другој половини 2021, склапање послова које укључује компаније основане с посебном наменом за реализацију аквизиција (СПАЦ) содатно је повећало обим М&А у 2021. СПАЦ уговори су чинили око 10 посто глобалног обима М&А и учествовали са неколико милијарди долара укупној вредности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести