Суноврат акција "Тесле" на Франкфуртској берзи

ФРАНКФУРТ/ЊУЈОРК: Акције "Тесла" које котирају на берзи у Франкфурту пале су за 8,0 одсто јутрос на раном трговању, након анкете главног извршног директора компаније Илона Маска на Твитеру о томе да ли да прода једну десетину власничког удела у том предузећу.
tesla
Фото: pixabay.com

Маск, тренутно најбогатији човек на свету, написао је у суботу на Твитеру да ће проати 10 одсто његових акција у "Тесли" ако корисници ове друштвене мреже подрже тај предлог.

Више од 3,5 милиона Маскових пратилаца на Твитеру укључило се у анкету, а њих 57,9 одсто је заокружило одговор "да", преоси Ројтерс.

"Теслине" у Франкфурту су пале су за 7,9 процената на 980 евра на трговају у 7:31 часова по средњоевропском времену. На Њујоршкој берзи, акције ове компаније су у 2021. години забележиле раст од 73,2 посто, у односу на индекс Насдак Компзит који је повећао вредност за 23,9 процената у досадашњем току године.

Америчка тв станица Си-Ен-Би-Си извештава да се Маск суочава с порезом од преко 15 милијарди долара у наредних неколико месеци, што је вероватно прави разлог због којег продаје акције.

Без обзира на резултате анкете, Маск ће највероватно почети продају више милиона својих акција у овом кварталу. Разлог је предстојећи порески рачун од више од 15 милијарди долара, наводи тај медиј.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести