Грци примају резервације, наше агенције опрезне

БЕОГРАД/ТАСОС: Туристичке агенције у Србији за предстојећу летњу сезону углавном нуде аранжмане у Турској и Египту, који су доступни нашим туристима, јер је за улазак у те земље неопходан само негативан ПЦР тест, док само ретки организатори путовања на својим сајтовима имају понуду и за грчка летовалишта.
more letovanje
Фото: pixabay.com

Грчке плаже, које су већ дуго омиљена летња одредишта највећег броја српских туриста, засад су нам недоступне, јер је нашим грађанима забрањен улазак у ту земљу.

Агенције које су, ипак, истакле понуду за ово лето, навеле су цене апартмана са попустом од 10 до 15 одсто које се крећу од 16 евра по особи до 65 евра, у зависности од, дестинације, квалитета смештаја и врсте превоза.

"Неке агенције раде предрезервације за Грчку уз симболично наплаћивање обезбеђења од 1.000 динара до 3.000 динара, с тим да ће тај новац бити враћен уколико не буде могуће да се путовање реализује. У овом тренутку ипак нема масовних резервација, јер још увек не знамо услове путовања у Грчку", рекао је Танјугу директор удружења YUTA Александар Сеничић.

Додао је да је YUTA у сталном конатку са комором власника приватног смештаја у Грчкој како би се од тамошњих власти до краја марта испословали услови путовања наших туриста.

Власници апартмана и хотела у Грчкој, нароцито на северу те земље почели су да примају предрезервације за наредну туристичку сезону без наплаћивања аванса, у очекивању да Влада Грчке донесе одлуку о условима уласка туриста у земљу, изјавила је за Тањуг власница туристичке агенције "Никана Травел" у Грчкој Ана Николић.

"За сада постоје само најаве грчког министра туризма и премијера Мицотакиса да ће сезоне бити, и да неће бити ограничења за улазак туриста. Званичници су до сада више пута поновили да вакцина неће бити услов за улазак у Грчку, али ће бити оклакшица. Међутим, нема још конктретних информација о томе под којим условима ће моћи да се уђе у земљу", додала је Николићева.

Додала је да је та земља потписала са Израелом споразум о протоку грађана две земље уз сертификат о вакцинисању.

"Што се тиче Србије и Северне Македоније, нема никаквих информација, нити се то помиње. Зато смо у неизвесности и не знамо шта да очекујемо", реклаје Николићева.

У очекивању да ће влада испунити обећење о нормализацији туристичке сезоне, додала је она, власници хотела и апратмана су формирали ценовнике и примају резервације, нарочито на северу Грчке где буквално живе од српских туриста.

"Цене су углавном на нивоу прошлогодишњих или десетак процената ниже и очекујемо да ће, уколико буде ограничења за улазак туриста, оне даље падати", сматра власница туристичке агенције "Никана травел".

Прецизирала је да тренутно најјефтинији смештај за четворочлану породицу за десет дана у августу када је врх сезоне кошта од 450 до 500 евра.

Николићева је нагласила да је, након најаве да ће предстојећа сезона у Грчкој бити нормална, завладало велико интересовање српских туриста.

"Када смо објавили информацију да се може резервисати без депозита, почела је навала српских туриста. Затрпани смо имејловима. Људи се јављају свакодневно и добијају смештај, добијају ваучер о педрезервацији која важи само до отварања границе. Ако се то догоди, мораће да уплате аванс", прецизирала је Николићева.

Удружења власника апартмана са севера Грчке стално шаљу апеле влади да дозволе улазак српских туриста.

"Ови из солунске и олимпијске регије, са Халкидикија и Тасоса у тим апелима објашњавају властима да без туриста из Србије неће бити сезоне и да буквално не могу да преживе без њих. Тога је било и прошле године, али без ефекта. Надам се да влада неће дозволити да пропадне још једна сезона", рекла је Николићева.

Она је подсетила да су туристички радници у Грчкој због ковид кризе добили помоћ државе од 10.000 евра, уз обавезу да 2022. врате половину тог износа, и да то неће бити могуће уколико ове године не буде зараде од туризма.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести