Корисницима додељени уговори за бесповратна средства ЕУ

НОВИ САД: Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић уручила је данас 74 уговора корисницима, који су остварили право на бесповратна средства у оквиру другог овогодишњег конкурса ресорног секретаријата за суфинансирање пројеката који се финансирају из фондова Европске уније.
Smiljka Jovanovic, dodela ugovora-4, pokrajinska vlada
Фото: Smiljka Jovanovi', foto: Pokrajinska vlada

Како је саопштено из Покрајинске владе, вредност ових уговора износи 126,8 милиона динара.
Додела средстава на овом конкурсу има за циљ обезбеђивање финансијске подршке свим корисницима, било да је реч о приватном или јавном сектору, који користе средства из доступних фондова Европске уније, како би се повукла већа средства на територију АП Војводине, а њени корисници испунили међународне обавезе Србије према Европској унији као донатору.
Ресорна секретарка Јовановић подсетила је уочи доделе уговора да је Покрајински секретаријат за финансије за ову намену издвојио укупно 200 милиона динара у 2017. години. 

Фото: Pokrajinska vlada

Она је навела да је на основу првог конкурса за прву половину године, за ову намену додељено већ 48 уговора. 
„Ми можемо с поносом да кажемо да су сва планирана средства и утрошена за намену за коју су била планирана, и да је Покрајински секретаријат за финансије у 2017. години закључио укупно 122 уговора.
Додела средстава у 2017. години је значајна, јер је закључен највећи број уговора и додељен је највиши износ средстава, од када је Покрајински секретаријат за финансије почео са реализацијом ове конкурсне активности, а то је од 2012. године“, истакла је покрајинска секретарка за финансије.

Фото: Pokrajinska vlada

Како је навела, поводом завршетка ове активности у 2017. години, Секретаријат је представницима привреде, локалних самоуправа, Универзитета и свима који су конкурисали за ова средства, помогао одговарајућим средствима у оквиру њихове обавезе учешћа у суфинансирању међународних пројеката.
Највећи део средстава, у оквиру 14 уговора, припао је локалним самоуправама, што је према речима ресорне секретарке у складу са развојном политиком и намером да се посебно помогне неразвијенијим општинама да добију могућност учешћа у пројектима, за које имају средства од ЕУ. 
Као другог најзначајнијег корисника ових средстава, секретарка Јовановић је навела факултете Универзитета у Новом Саду, са 26 потписаних уговора. 
Уговори за бесповратна средства на овом конкурсу додељени су још и невладиним организацијама, установама у области здравства и социјалне заштите, регионалним развојним агенцијама, јавним предузећима, те микро, малим и средњим привредним друштвима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести