Љајић: Од данас извозимо квасац и уље

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да се у кризним временима попут ових показало да Србија има широку сировинску базу и прерађивачки капацитет, те да данас ступа на снагу одлука о укидању забране извоза квасца и уља.
ljajic, tanjug video
Фото: Tanjug/ Video, arhiva
"Укинули смо забрану извоза за брашно и шећер и та одлука је већ 15 дана на снази. Од данас можемо да извозимо и квасац и уље", рекао је министар за Н1 и навео да је посреди била заштита и подмиривање домаћег тржишта, које је, каже, стабилно.
 
Како је објаснио, од четири шећеране у Србији, само када би две радиле пуним капацитетом, биле би задовољене све домаће потребе.
 
Такође, истиче, од седам уљара, само једна да ради у пуном капацитету, задовољавају се домаће потребе за уљем.
 
Љајић је нагласио потребу за сузбијањем негативних ефеката по економију уз очување стабилности домаћег тржишта.
 
"Трудимо се да сузбијемо негативне ефекте по економију, пре свега по привреднике који извозе. А, да опет не угрозимо стабилност домаћег тржишта. Пратићемо стање и сукцесивно укидати одлуку о забрани производа, пратећи домаће и шире регионално тржиште", прецизирао је Љајић.
 
По питању квасца, он је рекао да једна фабрика у Сенти, која је отпочела да ради пре 15 дана, производњом задовољава и домаће потребе и извоз.
 
"Квасца заиста има довољно. Може доћи до мањег застоја у испоруци али га има довољно", казао је он.
 
Љајић је навео да је постојао мањи проблем са увозом лимуна, који је транспортован из Шпаније, док, како је казао, не стигне из лимун из Аргентине крајем месеца.
 
"Ту више нема проблема, очекивали смо потешкоће јер је Турска забранила извоз лимуна због своје појачане потражње до августа", навео је Љајић.
EUR/RSD 117.1400
Најновије вести