Михајловић: Пруга Београд-Будимпешта важна за Србију и Кину

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима кинеских компанија о модернизацији и реконструкцији пруге Београд-Будимпешта, истакавши значај овог пројекта за обе земље.
mihajlovic, tanjug sradovanovic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Михајловићева је разговарала са Ху Сјаојунгом, генералним директором Одељења за пројект-менаџмент конзорцијума кинеских компанија Чајна рејлвеј интернешенел компани (CRIC) и Чајна комјуникејшен констракшен компани (CCCC), и Џанг Сјаојуеном, генералним директором CCCC.

"Модернизација пруге Београд-Будимпешта, као део реконструкције железничког Коридора 10, којим се наша земља укључила у кинеску иницијативу ''Један појас, један пу'', важан је пројекат како за Србију, тако и за НР Кину, о чему сведочи и недавни састанак два председника у Пекингу. Србија и Кина имају одличне билатералне односе и наша сарадња на овом пројекту је неупитна", изјавила је Михајловићева.

Конзорцијум кинеских компанија CCCC и CRIC изводи радове на деоници Београд центар-Стара Пазова, у дужини од 34,5 км, а вредност радова је 350,1 милион долара.

Састанку је присуствовао и амбасадор НР Кине у Београду Ли Манчанг, који је истакао важност овог пројекта за кинеску владу и председника, рекавши да ће заједно са потпредседницом Михајловић пратити реализацију и динамику радова.

Представници конзорцијума кинеских компанија, које су радове на деоници Београд центар-Стара Пазова започеле у јуну ове године, изразили су уверење да ће обавезе из комерцијалног уговора бити испоштоване и радови бити завршени у року, навадено је у саопштењу из кабинета Михајловићеве.

Фото: Танјуг (Видео)

Сa Пауер Чајнa на инфраструктурним пројектима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, разговарала је у Београду с регионалним директором кинеске компаније "Пауер Чајна" Јенг Боом о наставку изградње обилазнице око Београда, као и о могућностима сарадње на новим пројектима, пре свега на изградњи ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина и брзих саобраћајница Београд-Зрењанин и Иверак-Лајковац.

"Министарство које водим има одличну сарадњу с вашом компанијом, о чему сведоче и пројекти које тренутно реализујемо, првенствено о обилазници око Београда. Заинтересовани смо за проширење сарадње и на другим пројектима, о томе смо недавно разговарали и у Пекингу, у присуству председника (Александра) Вучића“, рекла је Михајловићева.

Како је саопштено из министаркиног кабинета, кинеска компанија изразила је заинтересованост да се укључи у изградњу Ауто-пута мира Ниш-Мердаре-Приштина, као и брзих саобраћајница од Београда до Зрењанина и од Иверка до Лајковца, којим ће се овај део Србије повезати са Коридором 11.

"Хвала Вам на прилици да наставимо разговоре о даљој сарадњи. Поред учешћа у изградњи обилазнице око Београда, заинтересовани смо и за нове пројекте и спремни да разговарамо о различитим видовима финансирања“, рекао је Јенг.

Министарка Михајловић предложила је формирање радне групе коју ће чинити представници Министарства и кинеске компаније, ради што ефикаснијих договора о реализацији поменутих нових пројеката. 

Кинеска компанија "Пауер Чајна" тренутно реализује пројекте на изградњи обилазнице око Београда, од Остружничког моста до Бубањ потока, у дужини од 19,5 километара у вредности од 207 милиона евра, а преговара се и о потписивању комерцијалног уговора за изградњу сектора Ц: Бубањ поток - Винча - Панчево, у дужини од 31 километра и процењеној вредности инвестиције од око 500 милиона евра. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести