Бауман: 8.000 Американаца поднело тужбе против Монсанта

ФРАНКФУРТ: Компанија Бајер је објавила да је број америчких тужби против Монсанта, којег је недавно преузела, порастао с 5.200 на око 8.000, након што је Монсанту наложено да плати одштету због неупозоравања на наводне ризике од карцинома од препарата за уништавање корова на бази глифосата.
monsanto
Фото: Tanjug (AP Photo/James A. Finley, File)

Број тужитеља у парницама пред државним судовима, као и пред федералним, крајем јула је био око 8000. Та цифра може с временом расти или опадати, а наш став је да тај број није меродаван показатељ валидности парница које су покренули тужитељи, рекао је главни извршни директор Вернер Бауман аналитичарима на телеконференцији, преноси Ројтерс.

Акције компаније Бајер изгубиле су више од 10 одсто вредности, након што је Монсанту 10. августа, у првој парници од могућих више хиљада у САД, наложено да плати 289 милиона долара одштете због препарата против корова на бази глифосата, као што су “Раундап” и “Рејнџер Про”.

Бауман је поновио да пресуда пороте није у складу са научно заснованим закључцима надлежних регулаторних органа и додао да је тражња за производима на бази глифосата и даље јака.

На питање да ли ће Бајер размотрити вансудско решавање предмета, одговорио је да ће се компанија “енергично бранити у овом и у свим предстојећим случајевима”.

Резултати пословања за други квартал, који треба да буду објављени 5. септембра, обухватиће резервисања за судске трошкове одбране, али за сада неће бити издвојен новац за евентуалне будуће штете, додао је шеф финансија Бајера, Волфганг Никл.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести