Биткоин се опоравио од пада након бруталне распродаје

ЊУЈОРК: Биткоин је на данашњем трговању осцилирао између добитака и губитака, при чему се највећа криптовалута на свету мучи с опоравком од масовне распродаје током претходне сесије.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Овај дигитални новчић је јутрос прво скочио на чак 40.700 америчких долара у једном тренутку, након чега је поново склизнуо на 38.965 долара, показују подаци Коин Метрикса. Према последњим доступним подацима, тренутно се тргује за 39.980 долара, односно у плусу за 2,6 процената на унутардневном нивоу, преноси ЦНБЦ.

Неки млађи ривали биткоина такође покушавају да се опораве данас. Етер је порастао за 2,2 посто, на 2.676 долара, а лајткоин за 3,0 процента, на 209 долара.

Најновија кретања долазе након јучерашњег бруталног пада тржишта криптовалута, када се вредност биткоина у једном тренутку сурвала за 30 одсто на само 30.000 америчких долара. Читаво крипто тржиште је у једном дану изгубило стотине милијарди долара вредности.

Пад је вероватно био подстакнут мешовитим сигналима извршног директора "Тесле" Илона Маска, као и пооштравањем регулативе у Кини, која је забранила финансијским институцијама и платним компанијама да пружају услуге везане за криптовалуте.

Маск је, подсећања ради, почетком ове године наступао као велики поборник биткоина куповином те виртуелне валуте у износу од 1,5 милијарди долара, када је такође најавио да ће купци моћи овим токеном да плаћају куповину "Теслиних" електричних аутомобила.

Међутим, 12. маја је саопштио да је његова компанија обуставила продају возила за биткоине због забринутости за животну средину, јер се на рударење тог дигиталног коина троши огромна количина енергије.

Према истраживачима са Кембриџ универзитета, рударење биткоина троши више енергије него поједине државе, као што су, на пример, Аргентина и Украјина.

Поред тога, Маск је раније ове недеље спекулисао и о могућој продаји биткоина које је купио. Касније је рекао да компанија „није продала ниједан биткоин“, а у среду је, усред вртоглавог пада овог новчића, на Твитеру објавио емотиком „дијамантске руке“, који инвеститори на Вол Стриту користе као симболичну поруку да остају приврежени некој имовини у коју улажу. Маск је тиме желео да поручи да "Тесла" неће продати ниједан биткоин.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести