Бржи развој Србије уз нови Регистар инвестиционих локација

БЕОГРАД: У Србији од данас у пуном капацитету ради Регистар инвестицијских локација РГЗ-а који ће омогућити бољу валоризацију земљишних парцела за власнике, информисаније одлуке инвеститора, а тако и бржи развој Србије.

Регистар, који интегрише геопросторне податке са другим подацима битним за инвестирање, настао је у оквиру твининг програма сарадње са катастром Шведске.

До данас у пилот фази били су доступни подаци који обухватају и локацијске услове за 19 локалних самоуправа у дигиталном формату, а од данас све локалне самоуправе које желе могу да се прикључе, рекао је директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић.

Истакао је да је Регистар доступан, ефикасан, и транспарентан на сајту, те да ће моћи свако да му приступи и види инвестиционе информације.

"Поента је стварање српског модерног катастра у коме ће свака парцела имати четири елемента, а то су власништво, терети, вредност парцеле, и могућност изградње на свакој парцели", рекао је он.

Драшковић је додао да ће РГЗ дати максималну подршку и извршити обуку за све општине које желе да буде део овог пројекта а да се њихови дигитални подаци битни за инвестиције нађу у регистру.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић истакао је да је РГЗ кроз три године сарадње на пројекту доказао да је добар партнер и има капацицет дан носи овако велики изазов.

"У сарадњи са локалним самоуправама кроз овај Регистар можемо да направимо бољи привредни амбијент који ће повећати бруто национални доходак, односно привредни капацитет целе Србије. Доћи ће квалитетнији инвеститори који ће унапредити друштво у целини", рекао је он.

Објаснио је да је Регистар читав систем који омогућава да инвестиционе локације буду доступне јавности, домаћим и страним инвеститорима.

"Регистар треба да подстакне развој привреде у свим срединама, да помогне развоју дигитализације, односно одрживог развоја, и циркуларне економије", рекао је он.

Додао је да овај систем интегрише геопросторне са другим подацима, што унапређује привредни амбијент.

"Ово су основни подаци, геопросторни су дигитална представа света око нас, а ако имате информације везане за локацију имате могућност да информисани одлучујете. Такво одлучивање значи паметније одлуке, а оне доносе укупан просперитет друштва", рекао је он.

Шефица сектора за сарадњу и развој амбасаде Шведске Карин Мекдоналд оценила је да је сарадња РГЗ и агенције за катастар Шведске на овом пројекту била значајна.

"Катастар и мапирање су изузетно важни јер доносе сигурност око власништва над непокретностима. Важно је за грађане власнике, али и за фирме, институције власти, и банке", рекла је она.

Додала је да је транспарентан и отворен приказ власништва над непокретностима битан јер се може искористити као залог, или хипотека, за кредитирање.

"Значајно је да смо Регистар развили кроз упарени - твининг пројекат два катастра што нам је дало шансу да међусобно учимо, да се експерти сусрећу и деле искуства", рекла је она.

Директор Развојне агенције Србије (РАС) Радош Газдић оценио је да су Шведска агенција за развој (СИДА) и РГЗ урадили изузетан пројекат којим је произведен још један од корисних алата за рад са инвеститорима.

"Посвећеност коју су дали на овом пројекту довешће до нових инвестиција које значе будући развој Србије. Јако је битно да базе локација буду ажурно и исправно представљене, да би имали добар алат којим можемо да представимо нове инвестиционе могућности", рекао је он.

Нови Регистар РГЗ-а и његове могућности данас су представљени представницима градова и општина на завршној конференцији пројекта одржаној у Дому Народне скупштине Србије у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести