Чадеж: Нове мере омогућиће привреди да дише

БЕОГРАД: Нове мере подршке које држава планира да спроведе омогући ће привреди да дише и преброди тежак период, будући да нико није могао да претпостави како ће се криза са вирусом корона развијати, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Чадеж је за Танјуг рекао да су нове мере које се односе на исплату 60 одсто минималца за микро, мала и средња предузећа за два месеца и одлагање пореза и доприноса хитна интервенција државе која заиста реагује у реалном времену, јер ће се оне, практично, примењивати од августа.

„То је заиста једна велика ствар коју привредници могу да очекује и да се ослоне, јер су добили не малу, него значајну подршку државе“, каже Чадеж.

Нагласио је да ће додатна подршка привреди, после првог пакета помоћи за који каже да је очувао кичму привреде, компанијама омогућити да и у наредном периоду одрже очувану ликвидност и да сачувају радна места.

Док, каже, друге земље прецизирају како ће мере подршке изгледати, ми у Србији већ имамо мере које су обимне.

„Исплата минималца од 60 одсто за микро, мала и средња предузећа само месец дана кошта државу 300 милиона евра“, наводи Чадеж.

Сматра да државна помоћ кроз покривање дела минималних зарада за јул и август, одлагања пореза, нови мораторијум на кредитне обавезе, субвенције за плате новозапослених, уз постојећу кредитну подршку за ликвидност, долази у право време и важан је корак за српску економију.

Нагласио је значај досадашње подршке за привреду, те навео да су први резултати најновије анкете показали да је 80 одсто испитаних привредника користило кредите и отприлике толико анкетираних решило проблем ликвидности на три до шест месеци, као и да су исказали велико интересовање да поново користе ту врсту подршке.

Чадеж је поручио да је јако битно придржавање свих здравствених мера заштите и препорука лекара и Кризног штаба јер, додаје, економска криза није одвојена од здравствене кизе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести