Цене нафте поново скачу, крећу се од 104 до 107 долара

МЕЛБУРН: Цене нафте су поново у успону на крају треће волатилне трговинске недеље јер се, због млаког напретка у мировним преговорима између Русије и Украјине, над тржиштем пново надвила авет строгих санкција и поремећаја испорука.
nafta
Фото: pixabay.com

Европска нафта Брент је порасла за 82 цента или 0,8 посто, на 107,46 долара по барелу на азијском трговању до 7:42 часа по ГМТ, након што је у четвртак скочила за скоро 9,0 процената, што је највиши процентуални раст од средине 2020, извештава Ројтерс.

Цена америчке сирове нафте WТI је порасла за 1,14 долара или 1,1 одсто, на 104,12 долара за барел, настављајући успон од претходног дана када је поскупела за 8,0 посто.

Упркос опоравку, оба глобално референтна типа нафте ће седмицу завршити с негативном резултатом, односно с губитком за више од 4,0 процента.

Мањак понуде због санкција Русији, застој у нуклеарним преговорима са Ираном, све мање залиха нафте и забринутост због раста случајева ковида-19 у Кини која је погодила потражњу, довели су до ролеркоастер кретања цена "црног злата" током ове недеље, наводи британска агенција.

Аналитичарка компаније РБЦ Кепитал, Хелима Крофт, упозорила је у анализи да ће губитак извоза руске нафте вероватно бити дуготрајан и да нема довољно барела да се он надокнади.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести