Џенерал Моторс: Нето губитак 758 млн долара у другом кварталу

ДЕТРОИТ: Компанија Џенерал Моторс (ГМ) забележила је нето губитак у другом тромесечју од 758 милиона долара, или 56 центи по акцији, у односу на профит од 2,4 милијарде долара или 1,66 долара по акцији у истом периоду 2019. године. 
gm
Фото: Printscreen

На прилагођеној основи, негативан финансијски резултат износи 806 милиона долара, а када се искључе једнократне ставке губитак износи 50 центи по акцији, док су аналитичари очекивали губитак од 1,77 долара по акцији, преноси Ројтерс.

Финансијска директорка ГМ-а, Дивија Сурјадевара, изјавила је на конференцији за новинаре да би, ако економија САД настави да се опоравља од корона кризе и ако не буде нових обустава производње у ауто индустрији, компанија могла да генерише довољно готовине за отплату зајма од 16 милијарди долара до краја године. 

Амерички произвођач аутомобила број 1 није изнео прогнозу о зараде за целу годину, али је навео да је у билансу стања на крају другог квартала имао 30,6 милијарди долара у готовини. 

Сурјадевара је навела да би ГМ требало да отплати риволвинг кредитну линију од 16 милијарди долара до краја 2020, што је акција која опет зависи од наставка економског опоравка и од тога да ли ће годишња продаја нових возила америчке аутомобилске индустрије достићи 14 милиона јединица ове године.

Додала је да је у другом кварталу ГМ регистровао знаке опоравка промета у својој малопродаји након пада од 35 посто у априлу у односу на исти месец 2019. године, будући да је тај пад у мају и јуну ублажен на 20 одсто.

Такође је навела да је ГМ током другог тромесечја распродао преостале акције у компанији за дељење вожње Лифт.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести