Дигитализација катастра девет месеци пре рока

БЕОГРАД: Републички геодетски завод омогућио је увид и преузимање ажурираних података из дигиталних база катастра непокретности девет месеци пре рока прописаног Законом о поступку уписа у катастар непокретности и водова.
Digitalna platforma GeoSrbija  Foto: Dnevnik.rs/skrinšot
Фото: Дигитална платформа ГеоСрбија Фото: Дневник.рс/скриншот

Банке су, како се наводи у саопштењу Завода, биле последње у низу професионалних корисника којима је од марта омогућена дигиталана комуникација са катастром и оне су за само два месеца катастру поднели 728 захтева за издавање докумената у дигиталном формату.

Адвокати су нешто раније у марту, почели да користе еШалтер и до сада су поднели 1.299 захтев.

Доношење решења у електронској форми почело је 8. јуна 2018, а решења се странкама достављају у форми штампаног примерка електронског документа и одмах по доношењу постављају на Електронску огласну таблу на сајту РГЗ-а.Највећи корисници еШалтера су јавни бележници који су од почетка фунционисања сервиса 1. јула 2018. године катастру поднели више од 490.000 захтева у дигиталном облику.

Лиценциране геодетске организације дигиталну комуникацију са катастром започеле су срединоом новембра 2019. године и у нешто више од пола године поднеле више од 50.000 захтева катастру.По завршетку ванредне ситуације због корона вируса, предаја свих захтева у катастру се заказује путем интернета и грађани се примају без гужви и чекања, у заказано време.

РГЗ је седам месеци пре рока започео и договоре за приступ еШалтеру за правна лица која немају својство професионалних корисника.

У саопштењу се додаје да су Подаци катастра преко еШалтера доступни и агенцијама за посредовање у промету непокретности. За агенте који се баве прометом некретнина биће организоване и обуке за коришћење дигиталних сервиса као што су Регистар цена и дигитална платформа ГеоСрбија.

Директор РГЗ-а Борко Драшковић рекао је да ГеоСрбија нуди бројне податке које агенти за некретнине могу да користе како би клијентима понудили потпуне и прецизне информације о непокретности коју купују или продају.

"Уз неколико кликова на дигиталној платформи ГеоСрбија веома брзо може да се дође до информација да ли некретнина има терет или забележбу и на основу тога процени колико је некретнина којом се прометује поуздана инвестиција", рекао је Драшковић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести