Ђорђевић: Србија иде ка једноцифреној незапослености

КОПАОНИК: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић уверен је да Србија иде у добром правцу и истиче да је од јануара прошле године до јануара ове пријављено 62.296 новозапослених.
posao
Фото: Youtube Printscreen

"То значи да ми можемо са ентузијазмом и са сигурношоћу да очекујемо да врло брзо имамо једноцифрену незапосленост, као што је премијерка рекла. Уплаћени доприноси 1. марта ове године у ПИО фонду били су виши за 2,47 милијарди динара. У односу на прошлу годину у истом периоду имамо 6,3 милијарди динара више", рекао је Ђорђевић.

Он је на Копаоник бизнис форуму рекао да од 7. децембра 2013. године до 31. децембра 2018. године пријављених на осигурању има више за 205.816 новозапослених који сада плаћају порезе и доприносе.

Министар је указао да је један од највећих проблема, не само Србије већ и других земаља, недостатак радне снаге и економске миграције, које, како каже, не могу да се контролишу.

“Србија и земље Западног Балкана нису поштеђене овог феномена”, рекао је Ђорђевић и додао да се то одржава и на демографске проблеме будући да одлазе млади.

Каже да су начини да се одлазак ублажи отварање нових радних места, образовање, дуално образовање, усклађивање школства са потребама привреде...

"Не постоје релевантни подаци колико је људи напустило Србију, после пописа 2011. године имамо податак да је просек старости земље 43 године, да је директна последица миграција смањен број рођене деце, а просецна дужина рада и боравка у иностранству је 11 година", навео је Ђорђевић.

Како је рекао, питање економских миграција је питање општег интереса државе и питање за владу, која је формирала координациони тим који ће се тиме бавити, али и за стручњаке.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести