ДРИ: Испуњено 89 одсто препорука, поведено девет поступака

БЕОГРАД: Државна ревизорска институција (ДРИ) почела је данас да објављује послеревизионе извештаје у којима се оцењује да ли су и у којој мери субјекти ревизије поступали по препорукама и исправљали уочене неправнилности и несврсисходности при трошењу јавног новца.
Državni revizor Duško Pejović Foto: Tanjug/video
Фото: Државни ревизор Душко Пејовић Фото: Танјуг/видео

Председник ДРИ Душко Пејовић на данас одржаној конференцији за новинаре оценио је да је ово начин да се свим заинтересованим омогући да прате начин поступања субјекта ревизије по препорукама као и рад државних ревизора, и најавио да ће на сајту ДРИ ускоро наћи и одазивни извештаји субјеката ревизије.

Већ данас објављено је 30 послеревизионих извештаја а како је најављено спремно за објављивање је 170 оваквих извештаја док ће до краја бити укупно објављено 204 извештаја који се односе на ревизије извршене у 2018. години а за пословање са јавним средствима у 2017. години.

Пејовић је објаснио да после ревизионих извештаја у којима ДРИ утврди неправилности и несврсисходности и да препоруке за њихово отклањање субјекти ревизије имају обавезу да у одазивном извештају наведу и докажу како су поступили по препорукама - контролишући те извештаје ДРИ ствара послеревизионе извештаје.

Током ових контрола ДРИ је за 2018. годину утврдио код шест субјеката кршење обавеза доброг пословања док је тежи облик овог кршења утрврђен у три шлучаја.

Захтев за предузимање мера против одговорних лица покренут је код Града Ваљева, Туристичке организације и Центра за културу и спорт у Лучанима, општини Прешево, Дому културе и Предшколској установи у Прешеву, док је због тежег облика кршења обавеза добро пословања захтев покренут против одговорних у Апотекама у Бору и Шапцу и општини Лучани.

"Сва три субјекта у Прешеву су предузела мере, одговорно лице у Апотеци Шабац је поднело оставку, у Апотеци Бор поступак је у току али тамо нема ни запослених ни директора нити та установа ради, док су у Лучанима у међувремену били избори па одговорно лице није остало на функцији", рекао је Пејовић. 

Он је данас најавио да ће ДРИ поново проверити односно извршити ревизију 22 одазивна извештаја а од тога највише - 12, код локалних власти. 

ДРИ је прошле године кроз ревизије имао укупно 2.130 препорука субјектима од којих је у року од 90 дана требало да се поступи по њих 1.147, а од 861 препорука по којима се до сада морало поступити субјекти ревизије су испунили 89,4 посто.

Највећи проценат извршених препорука имају државни органи - 96 посто, а најмањи здравствене установе - 83 процента. 

"Како је било пре задовољни смо, како би требало да буде - бићемо задовољнији сутра", оценио је Пејовић и додао да постоји пет препорука од којих су три на нивоу локалне власти, а две у јавним предузећима које нису испуњене, а морале су бити. 

После увођења новог електронског система у ДРИ сви извештаји о једном субјекту ревизије биће груписани па ће бити прегледнији и још лакше доступни, најављено је данас. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести